Falak és falemberek

(Egy ingatlanpiaccal és építőiparral-építészettel foglalkozó folyóirat számára íródott ez a végül soha meg nem jelent rövid riport. Az apropót a szavak és fogalmak az az összecsengése kínálta, amit a fenti cím tükrözni igyekezett.)

A falemberek korántsem „falból” állnak ott, ahova állítják őket. A fal szerepe két területen kiemelten fontos, és az építészet-építőipar mellett a másik az amerikaifutball.

Akik nem ismerik közelebbről ezt a mostanában világszerte, így nálunk is terjedő, s mind népszerűbb különleges sportágat, alighanem előítéletekkel tekintenek a pályán egymással szemben felálló, majd egymásnak „szaladó” bukósisakos „hústornyokra”, s ez az alaptalan előítélet leginkább talán épp a magyarul falembernek nevezett lineman-eket sújtja. Aki viszont ismerős az amifoci háza táján, látott meccseket tévében vagy élőben - hiszen néhány éve Miskolcon is van csapat -, tudja, hogy lineman-ek alkotják mind a defensive, mind az offensive falat (line), s szerepük szinte túlértékelhetetlen a játék hatékonysága szempontjából. A név nem véletlen: valósággal úgy kell állniuk az ellenoldali rohamokat, mint egy jól megépített téglafalnak. De mondhatunk betont is.
- A mi feladatunk a dinamikus futóemberek előtt utat nyitni, az ellenfél védelmét visszaszorítani az ő célterületük felé. Ez fokozott testi erőt, komoly koncentrációt, nagy odafigyelést igényel - foglalja össze a lényeget, leckeszerűen „felmondva” a feladatuk tankönyvi definícióját a Miskolc Steelers keretének támadó falembere, a center Gável Iván.
- A csapat legintelligensebb része - teszi hozzá büszkén, ami megintcsak a kívülállóknak tűnhet csak paradoxonnak, hiszen a szívesen citált példa szerint az NFL, az amerikai profi bajnokság játékosválogatásán (draft) elvégzett szellemi tesztek rendre éppen az offensive lineman-eknek sikerülnek a legjobban.
„Nekünk kell a legfegyelmezettebben játszani, minket sújt a büntetés, ha a játék indítása előtt bemozdulunk, minket szid a közönség, ha hibázunk.” „Nekünk kell a legfegyelmezettebben játszani, minket sújt a büntetés, ha a játék indítása előtt bemozdulunk, minket szid a közönség, ha hibázunk.”

Ivánnal és két társával a Steelers szokásos heti négy edzésének egyikén beszélgettünk; három idei bajnokin túllépve a következő rivális, az Eger Heroes fogadására készültek; ezt a győzelmet azóta be is gyűjtötte a csapat. Hunyadi Gábor és András pikáns módon éppen a hevesi megyeszékhelyről igazoltak ide nemrég, úgyhogy számukra kettős volt a tét május 17-én.
- Nekünk kell a legfegyelmezettebben játszani, minket sújt a büntetés, ha a játék indítása előtt „bemozdulunk”, minket szid a közönség, ha hibázunk - sorolja Gábor a rájuk háruló nehézségeket. Ő centert, illetve jobb oldali guardot vagy tackle-t szokott játszani. András elmeséli, otthonról ketten kocsiznak el Miskolcra másnaponta délután; jelenleg egyikük sem dolgozik, végzettségük cukrász, illetve szakács. (Halkan tesszük hozzá, alkatuk is láthatóan ezekhez a szakmákhoz passzol, ami a falember-posztokon amúgy elengedhetetlen.) És hogy miért jöttek át Egerből? - Itt megvan a kellő csapatszellem, komolyabb az edzés, ahogy a cél is, a rájátszás kivívása. Nekünk még be kell illeszkednünk, a második itteni edzésünk után már meccset játszottunk, én mindjárt kezdőként, bár a második play után lehozott az edző.

Egészen közvetlen tapasztalatai vannak az igaz falakról és fontos szerepükről riportunk centerének. Gável Ivánék mostanában keresgéltek, majd találtak és vásároltak meg egy új építésű lakást a Győri kapuban. A benyomásai általában negatívak.
- Elégedetlen vagyok, leginkább a kivitelezés minősége miatt. Nincs sehol egy egyenes fal, egy derékszög, nem folyik le rendesen a víz a teraszról... Egy társasházban találtunk végre otthont hosszas keresgélés után. Választásunkat elsősorban a lakás elosztása és fekvése befolyásolta, de megnehezítette a döntést a sok rosszul kivitelezett ingatlan, melyek közül a „legkevésbé rosszat” igyekeztünk megtalálni. Azonban mi sem kerülhettük el a kivitelezői „meglepetéseket”, például a késve behelyezett az ajtótokokat, a burkolási problémákat... S hogy miért választottuk végül ezt? A növekvő család miatt. Ez volt kellően nagy méretű.
 
Balogh Attila

mérkőzések

2017 juniorbajnokság,
alapszakasz:

szeptember 9.:
Miskolc Steelers - Gladiators 34-15

szeptember 24.:
Nyíregyháza Tigers - Miskolc Steelers 6-16

október 14.:
Miskolc Steelers - Győr Sharks 26-12

október 21.:
Enthroners - Miskolc Steelers 8-30

elődöntő, november 5.: Miskolc Steelers - Budapest Cowbells

döntő, november 12.2017 HFL,
alapszakasz:

március 26.:
Miskolc Steelers
- Budapest Cowbells 36-14


április 23.:
DAK Acél Dunaújváros Gorillaz - Miskolc Steelers 14-27

május 7.:
Budapest Wolves - Miskolc Steelers 23-35

május 20.:
Miskolc Steelers - Győr Sharks 21-13

június 3.:
Eger Heroes - Miskolc Steelers 34-40

elődöntő, június 24.:
Miskolc Steelers - Budapest Wolves 27-25


döntő, július 8.:
Miskolc Steelers - Budapest Cowbells 10-14
2016 HFL,
alapszakasz:

április 3.:
Miskolc Steelers
- Nyíregyháza Tigers 14-9


április 17.:
Eger Heroes - Miskolc Steelers 33-36

április 24.:
Miskolc Steelers - Győr Sharks 43-40

május 14.:
Budapest Cowbells - Miskolc Steelers 41-27

május 22.:
Budapest Wolves - Miskolc Steelers 16-28

június 4., elődöntő:
Miskolc Steelers - Eger Heroes 16-28

június 19., döntő:
Budapest Cowbells - Miskolc Steelers 16-19

edzések

Miskolc, rendőrtiszti iskola pályája (Szentpéteri kapu)

felnőtt/junior kedden és csütörtökön 18-20 óra között

Nagyobb térképre váltás


A sportág iránt újonnan érdeklődőket is a fenti időpontokban várja a klub; előzetes információ: info@miskolcsteelers.hu

Tagdíj: havi 3 ezer forint (újaknak az első hónap ingyenes)

bajnokság

2017, HFL, alapszakasz


Steelers
W

5
L

0
point

159:98
Heroes
3
2
120:122
Cowbells
3
2
105:104
Wolves 2
3
159:148
Sharks
1
4
101:148
Gorillaz 1
4
74:98
2009 © by aaa kommunikáció - koncept - design - program
Balogh Attila
Tellinger András
Gerendai Balázs