Marad a másodosztály - máshogy?

Várakozáson aluli bajnoki szereplésével és az elátkozott sorsú wild card-mizériával a Miskolc Steelers meglehetősen kedvezőtlen helyzetbe került, már ami a jövőt illeti. A harmadosztályban való, nem sok dicsőséget ígérő szereplés szele is meglegyintette a 2009-et is szebb reményekkel kezdő klubot. A friss fejlemények azonban afelé mutatnak, hogy marad 2010-re is a másodosztályú tagság; igaz, merőben más rendszerben, mint amit legutóbbi megszokhattak a sportág hazai szimpatizánsai. Igaz ugyanakkor, hogy az évről évre bekövetkező gyökeres változások tulajdonképpen hozzátartoznak a rendszerhez... ne feledjük, még mindig fiatal, hazánkban csak alig néhány éve létező sportról van szó.
Néhány hete, a jászberényi fiaskóról beszámolva óvatosan fogalmaztunk: majd meglátjuk, mi lesz ennek a mérkőzés-kimenetelnek a következménye... Az azóta eltelt időszakban már sok mindent lehetett hallani, hivatalos avagy laikus forrásokból egyaránt; például hogy összevonják a másod- és a harmadosztályt, vagy éppen hogy összevonják az egész magyar bajnoki mezőnyt. (Mindkét említett esetben az ősz végi pluszmérkőzés terhét és költségeit vállaló jászberényiek szentségelhettek volna teljes joggal.)
A hétvégén tanácskozást tartott a Magyarországi Amerikai Football Csapatok Szövetsége, amely, mint nemrég ismertté vált, nagyot lépett előre a "ranglétrán", sportági szakszövetséggé vált. A több mint kéttucatnyi klub képviseletében megjelenteknek azzal a bejelentéssel kellett szembesülniük, hogy a jövőre esedékes versenysorozat(ok) kiírását alapvető gond hátráltatja: mindössze háromra rúg az első osztályba jelentkező csapatok száma... Ez, mint írtuk, az egész szisztéma alapos átalakítását vonhatja maga után, a Steelerst is érintő formában.

Huszonöt-harminc körül van jelenleg azon városok, illetve egyesületek száma (hiszen a fővárosban több is akad), amelyek amerikaifutballal foglalkoznak, méghozzá szervezetten. Az utóbbi években esztendőről esztendőre bővült a bajnokságra jelentkezők száma, így lett előbb másod-, majd tavaly már harmadosztály is. Időközben azonban a legfelső szekció lassan "kifogyott". Ismeretes, a legutóbb Div. II-es bajnok Dunaújváros például nem vállalta a feljebb lépést. A Nyíregyházát most zárták ki, a juniorcsapat indításának elmulasztása miatt. Van egy-két gárda, amely megszűnt, bedobta  törülközőt, anyagi vagy más okokból kifolyólag. Még az aktuális aranyérmes Budapest Wolves jelene-jövője is megkérdőjeleződött bizonyos fejlemények nyomán.
Akárhogy is, az értekezleten az illetékes bizottság képviselője azt volt kénytelen bejelenteni, hogy a jelen állás szerint csak a Wolves, a Győr Sharks és a Budapest Cowboys részvételével tartandó jövő évi bajnokság kiírása gyakorlatilag értelmetlenné, ilymódon lehetetlenné vált. Ezt követően az a javaslat született, hogy a szisztémát úgy alakítsák át, ami révén végül is két csoportra bomlanak a ma létező csapatok. Az első osztálynak nevezhető kategóriába kerülnének nagyjából az ez idő szerint másodosztályúnak tekinthetőek, kiegészülve a Nyíregyháza Tigersszel, valamint a fenti hármas által alkotott kiemeltekkel. Ezek egy többfázisos bajnoki szezonban mérnék majd össze erejüket 2010 tavaszán, valamint - már a kiemeltek belépésével - őszén. A többiek alkothatnák a másodosztályt; köztük a Steelers.
Erről az elképzelésről információink szerint néhány héten belül döntés születik. Tudnivaló, hogy léteznek más javaslatok is, amelyek egyéb módon, de jellemzően szintén két osztályra bontva sorolnák be a gárdákat. Tény, hogy az említett az elitkategória háromfőssé degradálása a korábbi elgondolások többségét eleve romba dönti.
Itt tartunk jelenleg. Várjuk a biztos információkat: ahogy a szurkolók, úgy a miskolci klub maga is.

mérkőzések

2018 HFL,
alapszakasz:

március 25.:
Miskolc Steelers
- Nyíregyháza Tigers ELHALASZTVA!

április 8.:
Miskolc Steelers - Budapest Cowbells 24-25

április 29.:
Győr Sharks - Miskolc Steelers 6-35

május 6.:
Miskolc Steelers - Budapest Wolves 21-13

május 19.:
Budapest Eagles - Miskolc Steelers 26-35

június 3.:
Miskolc Steelers - Fehérvár Enthroners 48-13

június 9.:
Miskolc Steelers
- Nyíregyháza Tigers 35-0


június 17.:
DAK Acél Dunaújváros Gorillaz - Miskolc Steelers 10-24

elődöntő, július 1.:
Miskolc Steelers - Budapest Cowbells 33-14

döntő, július 14.:
Budapest Wolves - Miskolc Steelers 34-30


--------------------------------
2018 Divízió II bajnokság,
alapszakasz:

március 17.:
Miskolc Steelers 2 - Budapest Wolves 2 6-14

április 1.:
Miskolc Steelers 2 - Rebels Oldboys 6-19

április 15.:
Eger Heroes - Miskolc Steelers 2 58-7

május 12.:
Miskolc Steelers 2 - VSD Rangers 6-15

május 27.:
Dabas Sparks - Miskolc Steelers 2 46-0

június 16.:
Wolverines - Miskolc Steelers 2 36-0

bajnokság

2018, HFL, alapszakasz

W
L
point
Wolves
6
1
209:76
Steelers6
1
222:93
Cowbells
6
1
202:119
Tigers
4
3
193:140
Enthroners2
5
123:210
Sharks
2
5
68:175
Eagles
2
5
112:216
Gorillaz
0
7
60:160

edzések

Miskolc, rendőrtiszti iskola pályája (Szentpéteri kapu)

felnőtt/junior kedden és csütörtökön 18-20 óra között

Nagyobb térképre váltás


A sportág iránt újonnan érdeklődőket is a fenti időpontokban várja a klub; előzetes információ: info@miskolcsteelers.hu

Tagdíj: havi 3 ezer forint (újaknak az első hónap ingyenes)
2009 © by aaa kommunikáció - koncept - design - program
Balogh Attila
Tellinger András
Gerendai Balázs