Marad a másodosztály - máshogy?

Várakozáson aluli bajnoki szereplésével és az elátkozott sorsú wild card-mizériával a Miskolc Steelers meglehetősen kedvezőtlen helyzetbe került, már ami a jövőt illeti. A harmadosztályban való, nem sok dicsőséget ígérő szereplés szele is meglegyintette a 2009-et is szebb reményekkel kezdő klubot. A friss fejlemények azonban afelé mutatnak, hogy marad 2010-re is a másodosztályú tagság; igaz, merőben más rendszerben, mint amit legutóbbi megszokhattak a sportág hazai szimpatizánsai. Igaz ugyanakkor, hogy az évről évre bekövetkező gyökeres változások tulajdonképpen hozzátartoznak a rendszerhez... ne feledjük, még mindig fiatal, hazánkban csak alig néhány éve létező sportról van szó.
Néhány hete, a jászberényi fiaskóról beszámolva óvatosan fogalmaztunk: majd meglátjuk, mi lesz ennek a mérkőzés-kimenetelnek a következménye... Az azóta eltelt időszakban már sok mindent lehetett hallani, hivatalos avagy laikus forrásokból egyaránt; például hogy összevonják a másod- és a harmadosztályt, vagy éppen hogy összevonják az egész magyar bajnoki mezőnyt. (Mindkét említett esetben az ősz végi pluszmérkőzés terhét és költségeit vállaló jászberényiek szentségelhettek volna teljes joggal.)
A hétvégén tanácskozást tartott a Magyarországi Amerikai Football Csapatok Szövetsége, amely, mint nemrég ismertté vált, nagyot lépett előre a "ranglétrán", sportági szakszövetséggé vált. A több mint kéttucatnyi klub képviseletében megjelenteknek azzal a bejelentéssel kellett szembesülniük, hogy a jövőre esedékes versenysorozat(ok) kiírását alapvető gond hátráltatja: mindössze háromra rúg az első osztályba jelentkező csapatok száma... Ez, mint írtuk, az egész szisztéma alapos átalakítását vonhatja maga után, a Steelerst is érintő formában.

Huszonöt-harminc körül van jelenleg azon városok, illetve egyesületek száma (hiszen a fővárosban több is akad), amelyek amerikaifutballal foglalkoznak, méghozzá szervezetten. Az utóbbi években esztendőről esztendőre bővült a bajnokságra jelentkezők száma, így lett előbb másod-, majd tavaly már harmadosztály is. Időközben azonban a legfelső szekció lassan "kifogyott". Ismeretes, a legutóbb Div. II-es bajnok Dunaújváros például nem vállalta a feljebb lépést. A Nyíregyházát most zárták ki, a juniorcsapat indításának elmulasztása miatt. Van egy-két gárda, amely megszűnt, bedobta  törülközőt, anyagi vagy más okokból kifolyólag. Még az aktuális aranyérmes Budapest Wolves jelene-jövője is megkérdőjeleződött bizonyos fejlemények nyomán.
Akárhogy is, az értekezleten az illetékes bizottság képviselője azt volt kénytelen bejelenteni, hogy a jelen állás szerint csak a Wolves, a Győr Sharks és a Budapest Cowboys részvételével tartandó jövő évi bajnokság kiírása gyakorlatilag értelmetlenné, ilymódon lehetetlenné vált. Ezt követően az a javaslat született, hogy a szisztémát úgy alakítsák át, ami révén végül is két csoportra bomlanak a ma létező csapatok. Az első osztálynak nevezhető kategóriába kerülnének nagyjából az ez idő szerint másodosztályúnak tekinthetőek, kiegészülve a Nyíregyháza Tigersszel, valamint a fenti hármas által alkotott kiemeltekkel. Ezek egy többfázisos bajnoki szezonban mérnék majd össze erejüket 2010 tavaszán, valamint - már a kiemeltek belépésével - őszén. A többiek alkothatnák a másodosztályt; köztük a Steelers.
Erről az elképzelésről információink szerint néhány héten belül döntés születik. Tudnivaló, hogy léteznek más javaslatok is, amelyek egyéb módon, de jellemzően szintén két osztályra bontva sorolnák be a gárdákat. Tény, hogy az említett az elitkategória háromfőssé degradálása a korábbi elgondolások többségét eleve romba dönti.
Itt tartunk jelenleg. Várjuk a biztos információkat: ahogy a szurkolók, úgy a miskolci klub maga is.

mérkőzések

2017 juniorbajnokság,
alapszakasz:

szeptember 9.:
Miskolc Steelers - Gladiators 34-15

szeptember 24.:
Nyíregyháza Tigers - Miskolc Steelers 6-16

október 14.:
Miskolc Steelers - Győr Sharks 26-12

október 21.:
Enthroners - Miskolc Steelers 8-30

elődöntő, november 5.: Miskolc Steelers - Budapest Cowbells

döntő, november 12.2017 HFL,
alapszakasz:

március 26.:
Miskolc Steelers
- Budapest Cowbells 36-14


április 23.:
DAK Acél Dunaújváros Gorillaz - Miskolc Steelers 14-27

május 7.:
Budapest Wolves - Miskolc Steelers 23-35

május 20.:
Miskolc Steelers - Győr Sharks 21-13

június 3.:
Eger Heroes - Miskolc Steelers 34-40

elődöntő, június 24.:
Miskolc Steelers - Budapest Wolves 27-25


döntő, július 8.:
Miskolc Steelers - Budapest Cowbells 10-14
2016 HFL,
alapszakasz:

április 3.:
Miskolc Steelers
- Nyíregyháza Tigers 14-9


április 17.:
Eger Heroes - Miskolc Steelers 33-36

április 24.:
Miskolc Steelers - Győr Sharks 43-40

május 14.:
Budapest Cowbells - Miskolc Steelers 41-27

május 22.:
Budapest Wolves - Miskolc Steelers 16-28

június 4., elődöntő:
Miskolc Steelers - Eger Heroes 16-28

június 19., döntő:
Budapest Cowbells - Miskolc Steelers 16-19

edzések

Miskolc, rendőrtiszti iskola pályája (Szentpéteri kapu)

felnőtt/junior kedden és csütörtökön 18-20 óra között

Nagyobb térképre váltás


A sportág iránt újonnan érdeklődőket is a fenti időpontokban várja a klub; előzetes információ: info@miskolcsteelers.hu

Tagdíj: havi 3 ezer forint (újaknak az első hónap ingyenes)

bajnokság

2017, HFL, alapszakasz


Steelers
W

5
L

0
point

159:98
Heroes
3
2
120:122
Cowbells
3
2
105:104
Wolves 2
3
159:148
Sharks
1
4
101:148
Gorillaz 1
4
74:98
2009 © by aaa kommunikáció - koncept - design - program
Balogh Attila
Tellinger András
Gerendai Balázs