A "Jászberény-szindróma" letudva

A szombati történetnek kétféle olvasata van. Hogy hamar túllegyünk a fájdalmasabbikon, kezdjük azzal.
Egy - Rettentő nyögvenyelősen, óriási szerencsével és az ellenfél ordító hibáinak köszönhetően fordította végül a maga javára a meccset a Steelers. Azzal az Enthronersszel szenvedett meg ennyire, legalább 20, de tulajdonképpen teljes 60 percen keresztül, amelyik egy éve a magyar harmadosztályban ("futottak még") szerepelt, ott utolsó előtti helyet tudott elérni. A miskolciaknak, minthogy az utolsó másodperceket nagy nehezen kibekkelték - megúszva a jászberényihez hasonló Hail Mary-malőrt -, megmaradt a sanszuk, hogy versenyben maradjanak a jó helyezésekért a Divízió II-ben.
Kettő - Gyorsan áttérünk az optimista verzióra! Lélekemelő bravúrral csodálatos győzelmet aratott a gárda a veszélyes és többre hivatott Fehérváriak otthonában: a hosszú utazás fáradalmain idővel túllépve ritkán látható comeback révén jött fel 19 pontos hátrányból, s így tovább menetelhet az Acélcsapat a makulátlan mérleg felé vezető diadalúton.

Két gyors touchdownt szedett be a szombat délután 3 órai kezdést követően hamar a vendégcsapat, s mielőtt felocsúdhattunk volna a kezdeti kábulatból, a második negyedben jött a harmadik is... A védelem képtelen volt megállítani a jobbára passzra épülő fehérvári támadásokat, ugyanakkor offense-részről semmi nem látszott, hogyan akarnának a mieink pontot elérni. A jelenlévő maroknyi borsodi szurkolótábor azért drukkolhat ekkor csak, hogy ne omoljanak össze lelkileg végképp kedvenceik; s hogy ezt lehetőleg még a szünet előtt jelezzék valamivel. Sikerült: az évek óta megbízható TD-gyáros Lakatos Bence vitt be egy labdát hatpontosra, feljöttünk 19-6-ra.
Defense oldalról Kegyes Ákos CB jelentkezett, hogy valami egyéni plusszal szeretne hozzájárulni az eredmény kozmetikázásához, így most már nálunk is volt pipa a szerzett interception rubrikájában.

Tegyük hozzá, mielőtt elsiklanánk felette: a szépítéshez, egyszersmind a remények feltámadásához a pályán elsőként Megyeri Mihály tartalék running back egy-két szép megiramodására volt szükség, pályán kívül pedig azoknak a cheerleadereknek a nem szűnő buzdítására, akik minden miskolcit beleértve, e szakaszt megelőzően talán egyedüliként hittek még az Acél-erőben...

Nekik lett igazuk: a csapat sem adta fel. A lelátón csak remélni lehetett, hogy a játékmegszakítás a vendégeknek tesz jót, az edzői stáb rendet tesz a fejekben, a rutintalanabb ellenfél pedig talán kezd fáradni, s esetleg visszaretten a nem várt győzelmi esélytől. Így is lett. Az Enthroners a 19 pontjához innentől többet nem tudott hozzátenni, a Steelers válasz nélkül szerzett viszont 21-et. Az első félidő egyoldalú támadójátéka kiegyensúlyozottabbá vált, miután Joe Selmser váltotta Hegedűs Ádámot az irányító poszton, ráadásul vele trükkökkel, QB-futásokkal is meg tudtunk próbálkozni. (Egy trükk viszont kudarcba fulladt az első extrapontrúgásnál.)
Imricskó Péter az első erőteljesebb drive-nk zárásaként ellentmondást nem tűrően tört ki a jobbszél felé, a receiver is jól blokkolt, s máris 12-19, sőt, mivel a kétpontra menő extra-játék is passz volt, szintén az ő elkapásával, a 14-19-cel ténylegesen felcsillant a fordítás esélye. Egy TD-n belül került a különbség.

Szükség is volt a már a bemelegítés során megmutatkozó elszántságra, s bár az utazás fáradalmai jóideig felülírták ezt, végül kiütközött a rutin és tudás adta fölény Szükség is volt a már a bemelegítés során megmutatkozó elszántságra, s bár az utazás fáradalmai jóideig felülírták ezt, végül kiütközött a rutin és tudás adta fölény


Az a hátralévő öt pont viszont nem könnyen tűnt el. A Koronázók sem adták fel, többedszer is nekimentek saját drive-jaikban a negyedik kísérletnek; volt, hogy a bírók nagyvonalúan megadták, erőteljes miskolci kérésre kellett lemérni, s derült ki, hogy egy yard hiányzik... A meccs fordulatos alakulása és a szoros eredmény fokozottan előtérbe helyezte a játékvezetők időnkénti bizonytalankodásait.
A Steelers a negyedik negyedre fordulva mindent bevezetett. Három hosszabb passz is egymás után - 11-től a 82-esnek -, s egy fehérvári pass interference folytán hirtelen egész közel került a goal line. Csakhogy az újabb átadás fumble torkollik... Hirtelen elveszni látszik minden, igaz, a Fehérvár mélyen saját red zone-jából indul a végső attackra. S megtörténik, amit az ezüst-piros mezesek vártak: az ellenfél is fumble-t vét (persze, ez egy forced fumble volt!). Yardokról kell tehát mindössze bevenni a célterületet, s második futott TD-jével Imricskó Péternek hamar sikerül is. (És végre jó az extrarúgás.)
Mondhatni, túl hamar... Egy perce van a hazaiaknak, hogy ők mutassanak valami földöntúli bravúrt. Mindenkinek, aki miskolci részről átélte a jászberényi rémálmot tavaly, összeszorul a szíve...

Csakhogy olyasmi következik, amire senki sem számíthatott. A kickoffot "benézik" a fejér megyeiek! Ritkán látható érdekes jelenet: Horváth Csaba kirúgása balra csapódik, 30-40 yard után úgy pattan az oldalvonal mellett, mintha kimenne, a fogadó fél hagyja is - de a steelerses gunner eléri és megfogja, letérdel. Ekkor is a vendégek kispadjának kell észnél lennie és erősködni: figyelmeztetni a bírót, hogy ez így olyan, mint egy megszerzett onside kick! Tehát vissza a támadás joga a Miskolcnak!

És mivel amerikaifutballról beszélünk, sejthető, hogy még mindig nincs vége. A hátralévő idő 54 másodperc. Kiszámolható: két térdelés - és még marad egy pici. De, ugyancsak bírói "segédlettel", most az acélosok edzői hibáznak, egy időkéréssel eljátsszák a térdelésből nyerhető 25 másodpercet - mikor vissza kell adni a játékszert, négy passzkísérletre is jut alkalma az egyébként nagyszerűen játszó fehérvári QB-nak. Kettő complete, a félpályáig érnek vele, a további kettő viszont nem, így a pálya szélén kirobban a leírhatatlan Steelers-öröm és -ünneplés.
Utóbbi jeleneteket nem is próbáljuk meg szavakkal illusztrálni; a Galéria rovatunkban megtekinthető videó felidéz valamit a hangulatból.
S minithogy a fentiekben elejtettünk pár dehonesztáló megjegyzést a "zebrákra", valamint meccs közben az acélosok is sokszor panaszkodtak felemás ítéleteikre, a korrektség kedvéért rögzítsük zárásként, hogy a végső jegyzőkönyv 145-60 yardos büntetési arányt mutatott az Enthroners "javára".


Száraz Zsolt vezetőedző mérkőzés utáni gyorsértékelése:

 

Aligha sikerül a bravúr, ha nincs meg a szakvezetői team és a csapat közötti összhang...
 

... és most is elkelt a már jól megszokott szurkolói biztatás a lelátóról

mérkőzések

2022 HFL,
alapszakasz:

április 24.:
Miskolc Steelers - Győr Sharks 28-25 h.u.


május 21.:
Miskolc Steelers - Budapest Cowbells 21-29


június 11.:
Miskolc Steelers - Budapest Wolves 31-38

június 18.:
Fehérvár Enthroners - Miskolc Steelers 28-7

július 2.:
ELŐDÖNTŐ
Fehérvár Enthroners - Miskolc Steelers 26-13

július 16.:
DÖNTŐ - XVI. Veolia Hungarian Bowl




--------------------------------
2021 Divízió I,
alapszakasz:

április 10.:
Miskolc AFT - VSD Rangers 16-14


április 25.:
Miskolc AFT - Dabas Sparks 8-21


május 9.:
Miskolc AFT - Eger Heroes 56-14


május 29.:
DEAC Gladiators - Miskolc AFT 6-49


június 20.:
Budapest Cowbells II - Miskolc AFT 0-55


július 4.:
ELŐDÖNTŐ
Miskolc AFT - Budapest Titans 42-2


július 17.:
DÖNTŐ - Pannon Bowl
Miskolc AFT
- Budapest Cowbells II 43-22

bajnokság

2021, TD Store Divízió I keleti csoport, alapszakasz

W
L
point
Fehérvár Enthroners
4
0
150:51
Budapest Cowbells2
2
101:121
Budapest Wolves2
2
92:105
Miskolc Steelers1
3
87:120
Győr Sharks1
3
79:112



:








edzések

Miskolc, rendőrtiszti iskola pályája (Szentpéteri kapu)

felnőtt/junior kedden és csütörtökön 18-20 óra között

Nagyobb térképre váltás


A sportág iránt újonnan érdeklődőket is a fenti időpontokban várja a klub; előzetes információ: info@miskolcsteelers.hu

Tagdíj: havi 5 ezer forint (újaknak az első hónap ingyenes)
2009 © by aaa kommunikáció - koncept - design - program
Balogh Attila
Tellinger András
Gerendai Balázs