Évet értékelt a Pro Football Magazin

Az amerikai mintára megjelenő havi szaklap, a több mint egy éve létező, magyar nyelvű PFM az NFL mellett kiemelt figyelmet fordít a hazai amerikaifutball-életre is. Így nem először foglalkozik a Miskolc Steelersszel sem. Most az újság weboldalán olvashatunk egy friss elemzést az Acélcsapat 2010-es szerepléséről, amely ugyan még nem lehet teljes, hiszen a juniorbajnokság zajlik és bőven van mit keresniük ott is a miskolci fiataloknak - ám az egy évvel ezelőtti kudarc és az azóta elért sikerek mégis alkalmat kínáltak Zahovay Ádámnak, hogy (közreműködésünkkel) áttekintse az év eddig eltelt részét, különös tekintettel a felnőttcsapat már begyűjtött bajnoki címére.
A cikk teljes szövege az alábbiakban honlapunkon is megtekinthető.
Az anyag egyébként egy, a hazai klubokat hasonlóképp sorra vevő széria része a PFM honlapján.

A Miskolc Steelers a pont egy éve megrendezett wild card-meccs óta teljes pálfordulattal egy összeomlott csapatból a Divízió 2 bajnokaivá lettek, a juniorcsapatuk pedig valószínűleg hosszú rájátszás-részvételre számíthat. Hogy mi lehet a következő lépés? Merre haladnak az Acélosok, mivel készülnek az elsőosztály megmérettetéseire? Ezen kérdések megválaszolásában volt segítségemre Balogh Attila, a csapat sajtóreferense.

A profootballmagazin.hu oldalra felkerült cikk illusztrációjául a szerkesztő ezt a Gável Iván centert ábrázoló fotót választotta A profootballmagazin.hu oldalra felkerült cikk illusztrációjául a szerkesztő ezt a Gável Iván centert ábrázoló fotót választotta

Szoros meccs, az idegek pattanásig feszülve, a nézők hangosan ordítanak, alig van hátra valami a mérkőzésből. A támadók tudják, utolsó dobásukra készülnek, az irányító hátralép, kivár, imádkozik, majd elereszti a hosszú passzt, az elkapó lehúzza, egy csel, és már bent is van az endzone-ban! A Hail Mary passz bejött, kitör az ünneplés, lassan az egész csapat a pályán. Sokszor láthattunk már hasonlót a tévében, de a Miskolc Steelers élőben is végignézett egy hasonló jelenetet. Legnagyobb bánatukra azonban rossz szemszögből. A Jászberény Wolverines ellen elvesztett mérkőzés után sokan úgy gondolták, a Miskolc a másodosztályban talán játszhat jó meccseket, de a csapat összeomlott.

Nem is cáfolhattak volna rá ennél szebben, hiszen egy év múlva a felnőttcsapat a másodosztály veretlen bajnoka, a juniorcsapat pedig szintén veretlenül jutott a Veritas Junior Cup rájátszásába. A wild card elvesztése után tudták jól, össze kell magukat kapniuk, hiszen a bukással egyben a rákövetkező évre nagyobb célokat kellett kitűzzenek. Az ellenfelek gyengültek, a célok azonban egyértelműek voltak: a csapat történetében először elsőosztályban játszani a 2011-es szezonban.  A Miskolc pontosan ezt tette, mindenkinek, de elsősorban maguknak bizonyították: az elsőosztályban van a helyük.

Az előrelépés azonban a csapat részéről is előrelépést követel. Mint a legtöbb csapatnál, az edzéslátogatottság Miskolcon is visszaesett úgy, hogy a felnőttek részére a következő tétmeccsig több mint fél évet kell várni, ám a csapat toborzóakcióba kezdett. "Miskolc középiskoláit végigjárva bemutató edzéseket tartottunk tornaórákon, aminek eredményeképpen a try outon több mint hetvenen jelentkeztek a csapatba." osztja meg velem interjúalanyom. "Számomra is meglepő volt, hogy ennyi új embert tudtunk elérni." Közülük a legtöbben alkalmasak lesznek a játékra, most azonban még külön edz az új "alakulat", nem csatlakoztak egyből sem a felnőtt, sem a junior edzésekhez.

Minőségi újoncképzéshez azonban, csakúgy mint a megfelelő elsőosztályú szerepléshez, elengedhetetlen az edzői stáb fejlesztése. Az előző szezonban Száraz Zsolt, a junior csapat edzője vállalta el a vezetőedzői posztot, ám szereplése csak ideiglenes volt ilyen titulusban. A csapat a vezetőedző posztra megfelelő tapasztalattal és tudással rendelkező embert keres, ám egyelőre még nem eldöntött, hogy egy másik magyar csapattól szereznek edzőt, vagy külföldről oldják meg problémájukat.

A juniorcsapat mellett nem mehetünk el szó nélkül. Az Acéltigrisek néven induló alakulatban a Nyíregyháza Tigers csapatát körülbelül 12 fő képviseli, a Miskolc Steelers-ből pedig körülbelül 20-25 fővel neveznek a meccsekre. Nagy segítség a fiataloknak, hogy sokan közülük már a felnőttek között is játszottak és bizonyítottak. "Mindig meglepetés számomra, hogy sok srác közülünk már több éve meghatározó játékos a felnőttek között, mégis még beférnek a junior korosztályba." mondja nevetve Attila. Hegedűs Ádám, Lakatos Bence, Lippai Péter vagy Perjési Péter neve ismerősen csenghet a Miskolc szezonját minimálisan is követők számára, míg a Nyíregyházából Makkai Ádám és Sőrés László a magyar bajnoki döntőn is helyet kaptak már a felnőtt csapatukban. Nem nagy meglepetés hát, hogy a szezon előtt sokan éremvárományosnak tartották a csapatot, az alapszakasz végén pedig 180-34-es pontaránnyal elsőként jutottak tovább a rájátszásba.

Már régóta szeretett volna a Miskolc is rendezni egy arénakupát, és idén szinte kínálta magát az alkalom, amikor a Szolnok bejelentette: nem tudják megrendezni teremkupájukat. A Steelers így úgy döntött, hasonló csapatokkal megrendezi első kispályás kupáját decemberben, ahol játéklehetőséget biztosítanak majd a csapatoknak a téli időszakra is.

Óvatos kérdést intéztem Attilának a jövő évvel kapcsolatban, amire meglehetősen diplomatikus választ kaptam. "A csapat egyszer már végignézett egy nagyobb átalakítást, így nem nagyon tervezgetünk még semmit a jövő évvel kapcsolatban. Az előző évben megcsináltuk ami szükséges volt, feljutottunk, talán januárban már belekezdünk érdemi tervezésbe."

Zahovay Ádám

mérkőzések

2017 juniorbajnokság,
alapszakasz:

szeptember 9.:
Miskolc Steelers - Gladiators 34-15

szeptember 24.:
Nyíregyháza Tigers - Miskolc Steelers 6-16

október 14.:
Miskolc Steelers - Győr Sharks 26-12

október 21.:
Enthroners - Miskolc Steelers 8-30

elődöntő, november 5.: Miskolc Steelers - Budapest Cowbells

döntő, november 12.2017 HFL,
alapszakasz:

március 26.:
Miskolc Steelers
- Budapest Cowbells 36-14


április 23.:
DAK Acél Dunaújváros Gorillaz - Miskolc Steelers 14-27

május 7.:
Budapest Wolves - Miskolc Steelers 23-35

május 20.:
Miskolc Steelers - Győr Sharks 21-13

június 3.:
Eger Heroes - Miskolc Steelers 34-40

elődöntő, június 24.:
Miskolc Steelers - Budapest Wolves 27-25


döntő, július 8.:
Miskolc Steelers - Budapest Cowbells 10-14
2016 HFL,
alapszakasz:

április 3.:
Miskolc Steelers
- Nyíregyháza Tigers 14-9


április 17.:
Eger Heroes - Miskolc Steelers 33-36

április 24.:
Miskolc Steelers - Győr Sharks 43-40

május 14.:
Budapest Cowbells - Miskolc Steelers 41-27

május 22.:
Budapest Wolves - Miskolc Steelers 16-28

június 4., elődöntő:
Miskolc Steelers - Eger Heroes 16-28

június 19., döntő:
Budapest Cowbells - Miskolc Steelers 16-19

edzések

Miskolc, rendőrtiszti iskola pályája (Szentpéteri kapu)

felnőtt/junior kedden és csütörtökön 18-20 óra között

Nagyobb térképre váltás


A sportág iránt újonnan érdeklődőket is a fenti időpontokban várja a klub; előzetes információ: info@miskolcsteelers.hu

Tagdíj: havi 3 ezer forint (újaknak az első hónap ingyenes)

bajnokság

2017, HFL, alapszakasz


Steelers
W

5
L

0
point

159:98
Heroes
3
2
120:122
Cowbells
3
2
105:104
Wolves 2
3
159:148
Sharks
1
4
101:148
Gorillaz 1
4
74:98
2009 © by aaa kommunikáció - koncept - design - program
Balogh Attila
Tellinger András
Gerendai Balázs