2012: bállal zárul

Hagyományos évadzáró estjét tartja e hét szombaton a Miskolci Amerikai Futball és Szabadidő Sport Egyesület. A klub otthonának tekinthető felsőzsolcai Pokol csárdában tartandó, este 7 órakor kezdődő rendezvényre az egyesület minden szurkolóját, szimpatizánsát várja, szívesen látja. (Érdeklődni a meghívóhoz jutás feltételeiről e-mailben.) Az eseményen a Miskolc Steelers megünnepli az újabb sikerrel zárt esztendőt, a megfiatalodott, felfrissült keret bemutatkozását az amerikaifoci-pályákon, éles meccseken, a juniorbajnokságban. Az elnökségi szezonértékelés mellett a programban szerepel "Az év játékosa" és más díjak átadása; az este további része pedig a vacsoráé és szórakozásé.
A múlt héten befejeződtek a 2013-as bajnoki versenysorozatra való felkészülés idei, őszi tréningjei. Ebben az évben már nem vár több szakmai kihívás a csapatra - az edzések január második hetében indulnak újra -, ellenben a karácsony körüli napokban még várható néhány karitatív, illetve marketing jellegű (sajtó)megjelenés ezüst-piros mezekben.

A helyi média egyébként már a legutóbbi időszakban is kegyesen bánt az Acélcsapattal. Előbb a Miskolci Napló weboldalára (s később talán a nyomtatott hetilapba) került be összefoglaló cikk a magunk mögött hagyott idényről. Most hétvégén pedig a Vasárnapi Észak szentelt tekintélyes méretű és látványos megjelenésű írott anyagot a Steelersnek. Mindkettő teljes szövege elolvasható itt honlapunkon, kattintás után.


Miskolci Napló
Juniorból a felnőttbe - interjú Harda Attila vezetőedzővel

A juniorbajnokságban szerepelt ősszel az egy évvel ezelőtt átalakult Miskolc Steelers, mely már a tavaszi felnőtt pontvadászatra készül. A csapat edzőjét az elmúlt esztendőről kérdeztük.

Egy évvel ezelőtt jelentős változásokon ment keresztül a Miskolc Steelers amerikaifutball-csapata, mely fiatalokkal feltöltött kerettel vágott neki az őszi felkészülésnek. Azóta bővült szakvezetői stábjuk is, nem csak a keret és az eredménysor. Az őszi juniorbajnokságon túljutott, s már a jövő tavaszi felnőtt versenysorozatra készülő Steelers edzői közé visszatért a korábban az „acélos” kispadon több évet már lehúzott Harda Attila. A Szegedi Máté, Aggod Péter kettős (további segítőikkel) így több figyelmet fordíthat az utánpótlásra, a régi-új tréner kapta a nagyok felkészítésének feladatát a Divízió 1 várhatóan márciusban-áprilisban esedékes rajtjára. Vele beszélgettünk az elmúlt időszak tapasztalatairól és az ezüst-piros mezesekre váró kihívásokról.

– Ősszel négy mérkőzést játszott a csapat a juniorbajnokságban, amihez két hete a Miskolc Lions egyetemi csapat elleni edzőmeccs társult. Milyen tapasztalatokat gyűjtöttek?
– Minden mérkőzés tapasztalat, pozitív és negatív értelemben egyaránt. Egy kezdő, nagyobbrészt újoncokból, tizenévesekből álló csapatnak ezen a „traumákon” át kell esnie. Nagyon kellemetlen sorsolása volt a gárdának, ez tagadhatatlan. Magam nem vettem részt aktívan ezeken a mérkőzéseken, valamint a felkészítésben, de úgy gondolom, jól teljesítettek a gyerekek, mérkőzéseket játszottak éles körülmények között, megélték az ezzel járó hatásokat, megismerték a miliőt. Mindezeknek megvan, meglesz a megfelelő hozadéka. Érettebbek lettek, harcedzettek, hiszen nagyon kemény ellenfelekkel, játékosokkal mérték össze magukat. Az aprólékos, személyekre lebontott értékelés, elemzés edzői feladat, természetesen ez is megtörtént.
"Régi dilemmám, hogy egy Miskolc nagyságú városban miért nincs három-négyszáz amerikaifoci iránt erősen érdeklődő fiatal, vagy ha van, miért nem vonzza, hogy űzze is ezt a sportot"

– Hogyan áll a csapatépítés?
– Befejeződött az ifibajnokság, és a juniorcsapatban vannak adottságilag és életkor szerint is a felnőtt keretben tekintetbe vehető játékosok. Új érdeklődők, most toborzott játékosok, játékosjelöltjeink is akadnak, illetve a korábbi csapattagok. Ezt a három csoportot kell eggyé gyúrni, megfelelő kondícióba hozni, megtalálni kinek-kinek a helyét a pályán, defense-ben, offense-ben (védekezésben és támadásban – a szerk.). Elméleti oktatásokat is tartunk, hiszen sokaknak új szisztémát kell elsajátítani. Van még teendőnk bőven. Visszautalva az első kérdésre, a Lions – amellyel szorosan együttműködünk, nem lévén riválisai egymásnak – elleni mérkőzés már ennek a folyamatnak a része.

– Hogy sikerült az említett toborzás?
– A lezajlott try-outok inkább a junior korosztályt célozták. Ennek eredményét megfelelőnek értékelném, de a karunk és a kapunk mindig tárva az érdeklődők felé! Felnőtt szinten vannak még kiaknázatlan lehetőségek. Talán ez is egy alkalom, hogy felhívjuk a figyelmet a csapatra. Egy toborzást akkor tartok eredményesnek, ha 50-60 ember jelentkezik. Nos, ez azért még várat magára. Nem igazán értem, és ez régi dilemmám, hogy egy Miskolc nagyságú városban miért nincs három-négyszáz amerikaifoci iránt erősen érdeklődő fiatal, vagy ha van, miért nem vonzza, hogy űzze is ezt a sportot. A lehetőség adott, még csak felszerelést sem kell vennie. És akkor a vonzáskörzetről nem is tettem említést. Ez talán az egyetlen sportág, ahol a testalkat nem feltétlenül számít, legyen alacsony, magas, túlsúlyos, sovány valaki. Lehet helyet találni a különféle csapatrészekben jószerével mindenkinek.

– Mik a célok a közeljövőben?
– A legfontosabb célunk, hogy egy, az első osztályban is ütőképes gárdává gyúrjuk össze a miskolci és a, mondhatni, testvérünkké fogadott kassai felnőtt csapatot, ugyanis jövőre közös csapattal szeretnénk indulni a Divízió 1-ben. Ennek az első lépcsőfoka a januári felkészülés után a szokásos budapesti Aréna Kupa lesz, majd edzőmérkőzések sora vár a közös keretre március során.

– Összességében hogy értékelik a klubnál az újjászerveződés óta eltelt esztendőt?
– Nehéz időszak. Sablonosan fogalmazva: minden kezdet nehéz. Az újrakezdés pláne. Sok a munka a csapat körül dolgozóknak, edzőknek, de én szeretek új emberekkel foglalkozni, az edzőkollégák is odaadóan dolgoznak, sokat áldoznak érte, hogy sikerre vigyék a csapatot. Értékelés? Arról tudok véleményt alkotni, amit megéltem. Kialakult egy jó kedélyű, összetartó társaság, szeretni való lelkes fiatalokkal. Ez nagyon fontos, talán a legfontosabb.
Soós Péter



Vasárnapi Észak
Steelers-tél: konditerem, véradás, díjazás

Pokolból a mennyországba - szólhatott a költői megközelítés két esztendeje. Miután előzőleg a borsodi Acélcsapat kudarcos idényt zárt, a folytatásban bravúr jött: Divízió 2-es aranyérem, feljutás a hazai bajnokság felső osztályába. Tavaly azonban ismét kissé vezetett a szerpentin, a felsőzsolcai Pokol csárdát otthonának tudó, idegenbeli meccstúráit hagyományosan onnan indító Steelers válaszúthoz érkezett, de a kihívás nem a pályán várt a klubra. Megmaradni - avagy eltűnni a semmiben, azon magyar egyesületek sorát gyarapítva, amelyek nem bírtak a sorssal s idejekorán megszűntek.

A sportág 2005-ös itteni megtelepedését megélő, a korábbi sikereket kivívó keret felnőtt tagjainak jórésze (személyi és anyagi ellentétek folytán) elhagyta a Miskolc Steelerst (sőt, Miskolcot is): majdnem a nulláról kellett újjáépíteni a csapatot. Ez a vártnál is jobban sikerült a 2011 ősze óta eltelt időben: mára már a megújult, megfiatalodott játékosállomány túl van a tűzkeresztségen, az elmúlt negyedév juniorbajnoki versenysorozat révén.

A 14-18 éves srácok Szegedi Máté és Aggod Péter trénerek keze alatt mind jobban kitanulják az amerikaifoci csínját-bínját, erőnlétileg és taktikailag is fejlődnek. Nagy erősítést jelentett az állományban az elmúlt fél esztendő két örvendetes fejleménye: a szerencsi srácok csatlakozása - a zempléni városban öntevékeny módon fogtak a sporthoz tucatnyian az év elején, majd örömmel vették a miskolciak invitálását -, illetve a kassai vonal megjelenése. Szlovákiában részben előrébb az amerikaifutball, lévén a pozsonyi klub Európa-hírű, részben hátrébb, mint nálunk, hiszen északi szomszédunknál máig nincs 11-11 elleni létszámú bajnokság (csak 7-7-es). A Cassovia Steelersnél - a névválasztásbeli hasonlóság véletlen! - pedig még csak szintén egy éve kezdtek ismerkedni a játékkal. Ők is örömmel csatlakoztak s kötöttek "testvércsapati" - lásd testvérvárosok - együttműködést a borsodi együttessel. Néhány 18 év alatti szlovák tehetség már a juniorbajnokságban ezüst-pirost mezt ölthetett, közülük David Bobb az egyik legjobb touchdown-termelő volt a négy utánpótlásmeccsen. A miskolci steelersesek a sokéves edzői tapasztalatok átadásával, közös tréningek itteni és ottani megtartásával viszonozták a TD-k képében kapott szívességet, legutóbb meg azzal, hogy a Cassovia Nyitrán teremtornán résztvevő csapatát biztatták a helyszínen a lelátóról.
Már az is látszik, mire futhat ki a jó kapcsolat: alighanem közös csapat indul 2013 tavaszán a magyar Dívió 1-ben; az sem elképzelhetetlen, hogy később a szlovák versenysorozatba ad kölcsön játékosokat a Miskolc.


Jelenleg azonban a téli holtszezon áll az amerikaifocisták előtt. Mérkőzések márciusig nem lesznek, de a sportolókat várja a konditerem, januártól a fedett helyen tartott tréningek. December közepén megtartják a Pokolban a hagyományos évadzáró Steelers-bált, ahol a 2012-ben legjobbnak tartott "Acél" átveheti a Plopp anyu-díjat.
S tegyük még hozzá, karácsony közeledtével a steelerses focisták is keresik a jótékonykodás lehetőségét, emiatt véradásra készülne a következő napokban, minden más helyi kisegyesületet is hasonló akcióra sarkalva; ha lehet, a DVTK-s Rakaczki Bence, vagy bármely más rászorulónak szóló segítő szándékkal.
Balogh Attila

mérkőzések

2022 HFL,
alapszakasz:

április 24.:
Miskolc Steelers - Győr Sharks 28-25 h.u.


május 21.:
Miskolc Steelers - Budapest Cowbells 21-29


június 11.:
Miskolc Steelers - Budapest Wolves 31-38

június 18.:
Fehérvár Enthroners - Miskolc Steelers 28-7

július 2.:
ELŐDÖNTŐ
Fehérvár Enthroners - Miskolc Steelers 26-13

július 16.:
DÖNTŐ - XVI. Veolia Hungarian Bowl




--------------------------------
2021 Divízió I,
alapszakasz:

április 10.:
Miskolc AFT - VSD Rangers 16-14


április 25.:
Miskolc AFT - Dabas Sparks 8-21


május 9.:
Miskolc AFT - Eger Heroes 56-14


május 29.:
DEAC Gladiators - Miskolc AFT 6-49


június 20.:
Budapest Cowbells II - Miskolc AFT 0-55


július 4.:
ELŐDÖNTŐ
Miskolc AFT - Budapest Titans 42-2


július 17.:
DÖNTŐ - Pannon Bowl
Miskolc AFT
- Budapest Cowbells II 43-22

bajnokság

2021, TD Store Divízió I keleti csoport, alapszakasz

W
L
point
Fehérvár Enthroners
4
0
150:51
Budapest Cowbells2
2
101:121
Budapest Wolves2
2
92:105
Miskolc Steelers1
3
87:120
Győr Sharks1
3
79:112



:








edzések

Miskolc, rendőrtiszti iskola pályája (Szentpéteri kapu)

felnőtt/junior kedden és csütörtökön 18-20 óra között

Nagyobb térképre váltás


A sportág iránt újonnan érdeklődőket is a fenti időpontokban várja a klub; előzetes információ: info@miskolcsteelers.hu

Tagdíj: havi 5 ezer forint (újaknak az első hónap ingyenes)
2009 © by aaa kommunikáció - koncept - design - program
Balogh Attila
Tellinger András
Gerendai Balázs