Miskolc American Football Team: április 10-én indulhat a szezon

Egy év kihagyás után ismét három osztályban vívhatják meg küzdelmeiket a résztvevők a magyar amerikai futball felnőtt bajnokságaiban - adja közzé a kedvező hírt a sportági szakszövetség honlapja.
Mint emlékezetes, 2020-ban a járványveszély, a karantén-szabályok lehetetlenné tették, hogy a megszokott mederben és keretek között folyjon le a bajnokság. A HFL, amelynek küzdelemsorozatában fél évtizede a Miskolc Steelers is érintett volt, teljesen elmaradt. A csapatok egy része az alkalmilag őszre meghirdetett Divízió 1-ben tudott elindulni, így az Acélcsapat is, amely az elődöntőig jutott, és csak hajszálra volt a finálétól.

A borsodi megyeszékhely amerikaifocistáira idén sem várnak könnyebb feltételek. Ezúttal is a bizonytalanság - amely mind a Covid-helyzetre, mind az anyagiakra vonatkozik - nehezíti meg a tervezést, a készülést. Olyannyira, hogy az egyesület szakmai vezetése úgy döntött: idén nem is kockáztatja meg a legmagasabb osztályban való indulást. Az "önkéntes visszalépés" gesztusával a Steelers arra voksol az előttünk álló szezonban, hogy lehetőséged adjon magának a megerősödésre, valamint a helyi összefogás tovább bővítésére. Teszi mindezt abban a reményben, hogy akár már jövőre, stabilabb háttérrel és bővebb kerettel térhet majd vissza a HFL-be, remélhetőleg már jövőre, tehát egyetlen évnyi kihagyás után.
Vagyis hát szó sincs kihagyásról! Mármint hogy idén is lesz bajnokság, csak más a neve, de ugyanúgy legalább féltucatnyi ellenfél vár az Acélosokra, csoportmeccsekkel, elődöntőkkel és a végén döntővel. Ez legalább öt mérkőzést jelent a borsodiak számára, de szerencsés esetben akár hetet is...

A legfontosabb változás inkább abban érhető tetten, hogy a Miskolc Steelers név időlegesen lekerül a zászlóról és a tabelláról. A szakmai és anyagi megerősödés jegyében ugyanis a már korábban elindult együttműködés folytatódik most: a Steelers és a szintén miskolci illetőségű Renegades csapata gyakorlatilag egyesül, közös csapatként indul a 2021-es Divízió 1-ben. Az erre az alkalomra felvett név pedig: Miskolc American Football Team.


A Divízió 1 küzdelmeire benevezett nyolc csapat két négycsapatos csoportot alkot, az alábbi beosztásban:
Keleti Csoport: Dabas Sparks, DEAC Gladiators, Eger Heroes, Miskolc American Football Team.
Nyugati Csoport: Budapest Cowbells II, Budapest Titans, NBA Crushers, VSD Rangers.
Minden csapat öt mérkőzést játszik. Csoporton belül mindenki játszik mindenkivel, a másik csoportból pedig még két csapattal. Csoportmérkőzések után az elődöntőkben a Nyugati csoport elsője fogadja Keleti csoport másodikját és keleti csoportelső fogadja nyugati másodikat. A két elődöntő győztese játssza a Pannon Bowlt.

A teljesség kedvéért tegyük ide a HFL névsorát is: Budapest Cowbells, Budapest Wolves, Fehérvár Enthroners, Győr Sharks.
A Divízió 2-be pedig tizenkét klub nevezett. További részletek itt olvashatók.


Miskolci szempontból így fest a tervezett tavaszi menetrend:
2021. április 10., szombat Miskolc AFT - VSD Rangers
2021. április 25., vasárnap Miskolc AFT - Dabas Sparks
2021. május 9., vasárnap Miskolc AFT - Eger Heroes
2021. május 29., szombat DEAC Gladiators - Miskolc AFT
2021. június 20., szombat Budapest Cowbells II - Miskolc AFT


Aggod Péter, a Miskolc Steelers szakosztályvezetője a Miskolci Napló riportjában elmondta: már tavaly is sokat edzett együtt a két miskolci gárda kerete, volt átjárás közöttük, a jó együttműködést pedig nem akarták veszni hagyni. Hogy a csapatot mindenki, steelerses és renegadeses egyaránt magáénak érezze, ezért váltottak nevet. A szövetség kérésére készült ennek megfelelő logó. (Amely nem véletlenül hasonlít az NFL-ből ismert, egy ideje szintén a "Football Team" nevet használó Washingtonéra.) A szakember hozzáfűzte: idén több idő lesz az utánpótlással foglalkozni, a remélt 2022-es HFL-szezonra felépítenének egy erős csapatot. Charles Wort (RB, amerikai) marad Miskolcon, Vaszyl Yordannel (QB, magyar válogatott) pedig tárgyalnak a folytatásról. Képben van egy amerikai és egy svéd edző idecsábítása is.
- Ha minden úgy alakul, ahogy szeretnénk, és a járvány sem szól már közbe, akkor újra megcélozzuk a HFL-t. Úgy éreztük, hogy ez idén még nagy megterhelés lett volna a csapatnak. Döntésünkben a játékosok is mellettünk álltak.

mérkőzések

2019 HFL,
alapszakasz:

április 7.:
Budapest Wolves - Miskolc Steelers 16-14


április 27.:
Budapest Cowbells - Miskolc Steelers 38-21


május 12.:
Miskolc Steelers - Kyiv Capitals 14-41

május 18.:
Miskolc Steelers - Fehérvár Enthroners 6-44

június 2.:
Miskolc Steelers - Győr Sharks 41-44

június 15. wild card-meccs: Fehérvár Enthroners - Miskolc Steelers 33-28

június 22-23.:
ELŐDÖNTŐK
Fehérvár Enthroners - Budapest Cowbells 16-13
Kiyv Capitals - Budapest Wolves 35-27


július 6.:
DÖNTŐ - HUNGARIAN BOWL
Fehérvár Enthroners - Kiyv Capitals 14-12--------------------------------
2018 Divízió II bajnokság,
alapszakasz:

március 17.:
Miskolc Steelers 2 - Budapest Wolves 2 6-14

április 1.:
Miskolc Steelers 2 - Rebels Oldboys 6-19

április 15.:
Eger Heroes - Miskolc Steelers 2 58-7

május 12.:
Miskolc Steelers 2 - VSD Rangers 6-15

május 27.:
Dabas Sparks - Miskolc Steelers 2 46-0

június 16.:
Wolverines - Miskolc Steelers 2 36-0

bajnokság

2019, HFL, alapszakasz

W
L
point
Wolves
5
0
152:66
Cowbells4
1
102:54
Enthroners
3
2
117:67
Capitals2
3
88:112
Sharks
1
4
85:161
Steelers0
5
96:180
edzések

Miskolc, rendőrtiszti iskola pályája (Szentpéteri kapu)

felnőtt/junior kedden és csütörtökön 18-20 óra között

Nagyobb térképre váltás


A sportág iránt újonnan érdeklődőket is a fenti időpontokban várja a klub; előzetes információ: info@miskolcsteelers.hu

Tagdíj: havi 3 ezer forint (újaknak az első hónap ingyenes)
2009 © by aaa kommunikáció - koncept - design - program
Balogh Attila
Tellinger András
Gerendai Balázs