Nádi Gyula-emlékszobát avattak Jánoshidán

Jánoshida Község önkormányzata 2022. június 3-án, a település trianoni megemlékezése nyomán tartotta a Nádi Gyula-emlékszoba átadási ünnepségét. (Az eseményre a Miskolc Steelers képviselői is meghívást kaptak a szervezőktől.) A volt premontrei rendházban kialakított emlékszoba a jászsági gyökerű Nádi család örökségét hivatott megőrizni.
A kezdeményezés hátteréről Jász-Nagykun-Szolnok megyei hírportál tudósítását idézve tájékozódhatunk:
Emlékszoba őrzi a jászsági gyökerű Nádi család örökségét Jánoshidán

A Nádi család Jászárokszállás egyik nagy múltú családja volt, amelynek története a jászok földjén kezdődött, később pedig Magyarország északi vidékén folytatódott.
– Az üknagyapa, Nádi Ignác 1901. április 3-án született Jászárokszálláson. Feleségével és két fiával, Ignáccal és Gyulával 32 hektár földön gazdálkodtak a Csörszárok dűlőben fekvő tanyájukon – kezdte a család történetének ismertetését Hortiné Dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója. Felidézte, hogy 1948 őszén a tanya nádfedeles istállóját valaki felgyújtotta, a benne lévő állatok és a szálas takarmány mind a tűz martalékává váltak. 1950-ben újabb csapások érték a családot, amikor a tanyát, valamint az állatokat és a gépeket elvették és betagozták a Táncsics Termelőszövetkezetbe. Még ugyanebben az évben Nádi Ignácot letartóztatták, mert szeptember 17-ig nem csépeltette le a tarlóhere magot.

– A családfőt 1951. március 7-én engedték szabadon, a következő napon meg is halt. Nádi Ignác gyermekei elhagyták a szülőföldet és az ország más vidékein találták meg boldogulásukat. Gyula több éven át volt a pápai sertéstelep vezetője, majd Miskolcon az Állattenyésztési Felügyelőség vezetője lett. Bényei Rozáliával kötött házasságából három gyermekük született.
Lánya, Katalin tanulmányai befejezése után a miskolci Szent János Gyógyszertár és Magánorvosi Központ alapítója, ügyvezető igazgatója lett és nyugdíjazásáig ezen a szakterületen dolgozott. Kisebbik lánya, Ágnes a sportnak szentelte életét. Fia, Gyula (1961-2019) munkássága Felsőzsolcához kötődik, ahol hosszú időn át volt a híres Pokol Csárda tulajdonosa, vezetője. Nagyon aktív társadalmi életet élt, a település önkormányzati képviselője és alpolgármestere is volt – folytatta a múzeumigazgató.

Elmondta azt is, hogy Nádi Gyula megalapította a Miskolci Steelers amerikaifutball-csapatot, mecénása volt többek között az egyháznak, a Vöröskeresztnek, a felsőzsolcai Bolgár Nemzetiségi Önkormányzatnak, a Nagycsaládosok Egyesületének és a helyi népdalkörnek. Felsőzsolca díszpolgárává választották és megkapta a Miskolc Városa Pro Urbe-díjat [pontosítás cikkünk végén *]. Korai halála vetett véget szakmai karrierjének.

Nádi Ignác leszármazottai ugyan a Jászságtól távol élnek, de mai napig őrzik jász identitásukat. A család tulajdonában lévő ügynagyapai örökséget, egy topolyafából és -gyökérből készült, neobarokk hálószoba garnitúrát adományoztak Jánoshida önkormányzatának. A családtagok éveken át féltve őrizték a becses hagyatékot, majd a garnitúra ismét visszakerült a Jászságba. Ezzel megalapozták a premontrei rendházba tervezett, bútorstílusokat bemutató kiállítás anyagát. Távoli cél egy bútortörténeti gyűjtemény kialakítása, amely a lakáskultúra változását mutatná be.
Az emlékszoba a közelgő XXVI. Jász Világtalálkozó egyik kiállítási helyszíne lesz. Az adományozó család képviseletében Fegyvernekiné Nádi Katalin meghatódva köszönte meg a rendezvényen mindazoknak a munkáját, akik részt vettek az emlékszoba létrehozásában. Az önkormányzat adománylevélben köszönte meg a család felajánlását.

Elhunyt egyesületünk alelnöke (2019)
Városnapi ünnepi közgyűlés a színházban – Íme a miskolci díjazottak! (2018):
* „Nádi Gyula, a Miskolc Steelers Amerikai Football és Szabadidő Sport Egyesület alapítójának tevékenysége méltóvá tette a Civilek Támogatásáért díjra.”
(fotók: Pesti József, SZOLJON)

(egy oldal a Zsolcai Hírmondó, 2019. július kiadásából)

mérkőzések

2022 HFL,
alapszakasz:

április 24.:
Miskolc Steelers - Győr Sharks 28-25 h.u.


május 21.:
Miskolc Steelers - Budapest Cowbells 21-29


június 11.:
Miskolc Steelers - Budapest Wolves 31-38

június 18.:
Fehérvár Enthroners - Miskolc Steelers 28-7

július 2.:
ELŐDÖNTŐ
Fehérvár Enthroners - Miskolc Steelers 26-13

július 16.:
DÖNTŐ - XVI. Veolia Hungarian Bowl
--------------------------------
2021 Divízió I,
alapszakasz:

április 10.:
Miskolc AFT - VSD Rangers 16-14


április 25.:
Miskolc AFT - Dabas Sparks 8-21


május 9.:
Miskolc AFT - Eger Heroes 56-14


május 29.:
DEAC Gladiators - Miskolc AFT 6-49


június 20.:
Budapest Cowbells II - Miskolc AFT 0-55


július 4.:
ELŐDÖNTŐ
Miskolc AFT - Budapest Titans 42-2


július 17.:
DÖNTŐ - Pannon Bowl
Miskolc AFT
- Budapest Cowbells II 43-22

bajnokság

2021, TD Store Divízió I keleti csoport, alapszakasz

W
L
point
Fehérvár Enthroners
4
0
150:51
Budapest Cowbells2
2
101:121
Budapest Wolves2
2
92:105
Miskolc Steelers1
3
87:120
Győr Sharks1
3
79:112:
edzések

Miskolc, rendőrtiszti iskola pályája (Szentpéteri kapu)

felnőtt/junior kedden és csütörtökön 18-20 óra között

Nagyobb térképre váltás


A sportág iránt újonnan érdeklődőket is a fenti időpontokban várja a klub; előzetes információ: info@miskolcsteelers.hu

Tagdíj: havi 5 ezer forint (újaknak az első hónap ingyenes)
2009 © by aaa kommunikáció - koncept - design - program
Balogh Attila
Tellinger András
Gerendai Balázs