A második hely "unalmas" volna?

Nem lesz csakis passz-passz-passz - mondja Joe, az új irányító. Az edzőnek meg cseppet sem hiányzik a rádió. A Joe Selmserrel és Harda Attilával frissen készített interjú itt olvasható.

A klub idei, továbbjutásra, rájátszásba kerülésre irányuló vérmes reményeit alapvetően két pozitív fejlemény táplálhatja. Ez már a gárda második szezonja, a tavalyról itt maradt játékosok a korábbihoz képest jelentős rutinnal felvértezve vágnak neki az új szezonnak, a keret ráadásul jó képességű, tehetséges újoncokkal egészült ki, s épp ez utóbbi téren jelenik meg az a szempont, ami a másik érv a szép remények beválthatósága mellett. Az egész hazai bajnokság egyik legrégebben amerikaifocizó szereplőjét sikerült Miskolcra csábítani, olyasvalakit, aki maga is amerikai lévén, gyermekkorától ismerkedhetett ezzel a sportággal - ami, valljuk be, ma még s jó ideig jóformán behozhatatlan előny a magyar játékosokkal szemben. Joe Selmser előző csapatánál, Debrecenben is kitűnt a mezőnyből, most a Steelerst erősíti; érkezése nemcsak az elvárások tekintetében hozott változást, de nyilvánvalóan a szakmai vezetés számára is könnyebbséget, egyszersmind feladatot jelent az új quarterback beépítése, adottságainak mind hatékonyabb kihasználása a siker érdekében. Vele és Harda Attila edzővel ültünk le beszélgetni minderről az elmúlt napok egyik edzését követően.

- Mit jelent ez az erősítés, a többi mellett?
Harda Attila: Joe érkezésével olyan lehetőséget kaptunk, amire azt mondhatom, szinte kitágult a világegyetem... Mindent tud. Innentől hozzá igazítjuk a képességeinket. Mivel rutinos irányító, a passzjátékra immár erősebben lesz módunk támaszkodni; eddig nem nagyon mertünk. Mindez nem könnyű: az élet bebizonyítja, bár kívülről azt hiheti bárki - a tévében NFL-futballt látva -, hogy passzra játszani igazán nem bonyolult... Dehogynem. Eldobni, elkapni, a másik oldalról pedig levédekezni sem egyszerű.

- Hanem már is nyilván több a tapasztalat, mint tavaly.
Harda Attila: A második bajnoki idényét gyűri a csapat. Passzolt touchdownt már előző szezonban is sikerült elérni, de ugyanilyen fontos, hogy ha közvetlenül pontot nem is, sok yardot hozó passzokat többet is. Ebben a bajnokságban, remélem, lesz már nyolc-tíz. Edzőként viszont nem különböztetem meg a passzolt, illetve a futott TD-okat. Ebben a tekintetben is fontos Joe ittléte. Mint amikor a römiben jolly jokert húz az ember. Nyugodtabb szívvel tud a szakvezető a playekhez nyúlni. Könnyebb kalkulálni.

Harda Attila: Megvan az a rutinja, hogy a defense felállásából olvasni tudjon. Edzői szempontból ez annál is fontosabb, mert ő áll ott a vonal mögött - én csak a pálya szélén, ahonnan sose lehet annyira jól átlátni a szituációt. Harda Attila: Megvan az a rutinja, hogy a defense felállásából olvasni tudjon. Edzői szempontból ez annál is fontosabb, mert ő áll ott a vonal mögött - én csak a pálya szélén, ahonnan sose lehet annyira jól átlátni a szituációt.

- Joe, te magad hogy látod, miként illeszkedsz be a Steelers valamennyire már kialakult játékrendjébe, vagy mennyire kell azt miattad átformálni?
Joe Selmser: Automatikusan. Nem lesz probléma. De nem lesz csakis passz-passz-passz. Mert akkor a defense a másik oldalon arra készülhet.
Harda Attila: Megvan az a rutinja, hogy a defense felállásából olvasni tudjon. Edzői szempontból ez annál is fontosabb, mert ő áll ott a vonal mögött - én csak a pálya szélén, ahonnan sose lehet annyira jól átlátni a szituációt. Hogy erősségünk lesz-e a QB-futás? Ha úgy látja, hogy elindul a labdával, az jó, mert ne a vonal mögött sackeljék. Az ellenfeleket is meg lehet lepni vele. Kérdésként felmerülhet, máshogy folyna-e ezen a szinten a játék, ha az NFL-hez hasonlóan volna rádiókapcsolat. Nem. Mondom, a pálya szélén álló edző nem láthat mindent jól. Ez nem olyan, mint amikor tanácsadók ülnek fent, a stadion felső részén, a fülkékben. Az edző értelemszerűen megbízik az irányítójában. Hiába hívnék kintről olyat, ami bent máshogy látszik. Ezért mondom, hogy ha kettőnk között volna rádiókapcsolat, az nem sokat dobna a dolgon.

- A remélt erősségek után valamit a gyenge pontokról. Mik azok?
Joe Selmser: Megmondom, de ez nem csak itt igaz - az egész országban. Nehéz magyarul mondanom... Hogy amit az edző mond, nem nézni, jó-e, tetszik-e a játékosnak vagy sem. Csinálni. Azt mondja, tíz kör, akkor mindenki fut. Ebben a sportágban kell, hogy mindenki komolyan vegye.
Harda Attila: Szakmai szemmel nézve: offense oldalon a fallal vannak még problémák. Igazság szerint defense oldalon is. A mostani nagyjából negyven tagú keretből, ha szigorúan nézem, körülbelül 11-11 fős csapatot lehetne gond nélkül összerakni, támadásban és védekezésben egyaránt.
Joe Selmser: Erre én azt mondom: amikor otthon a középiskolában játszottam, sok baj volt, pár srácnak drogproblémák, egyebek - de 12 jó emberrel győzni tudtunk a divíziónkban!

- Mi a helyzet a nyelvtudással? Az angol kifejezések magyar megfelelőjének a megtalálása, mint az előbb látszott, néha időbe kerül.
Joe Selmser: Nem lesz gond. Számokat tudom, a playeket, vezényszavakat.

- Akkor végül térjünk vissza a bajnoki esélyekre. Száraz Zsolti csapatkapitány a korábbi interjúban azt vetítette előre, hogy a csoport második helyével elégedett lenne a klub, de azt szinte kötelező is hozni. Tehát: megfelelő cél a második hely?
Harda Attila: Igen. Aztán majd meglátjuk.
Joe Selmser: Első hely! A debreceni Gladiatorsszal voltam már második - unalmas.

Balogh Attila

mérkőzések

2018 HFL,
alapszakasz:

március 25.:
Miskolc Steelers
- Nyíregyháza Tigers ELHALASZTVA!

április 8.:
Miskolc Steelers - Budapest Cowbells 24-25

április 29.:
Győr Sharks - Miskolc Steelers 6-35

május 6.:
Miskolc Steelers - Budapest Wolves 21-13

május 19.:
Budapest Eagles - Miskolc Steelers 26-35

június 3.:
Miskolc Steelers - Fehérvár Enthroners 48-13

június 9.:
Miskolc Steelers
- Nyíregyháza Tigers 35-0


június 17.:
DAK Acél Dunaújváros Gorillaz - Miskolc Steelers 10-24

elődöntő, július 1.:
Miskolc Steelers - Budapest Cowbells 33-14

döntő, július 14.:
Budapest Wolves - Miskolc Steelers 34-30


--------------------------------
2018 Divízió II bajnokság,
alapszakasz:

március 17.:
Miskolc Steelers 2 - Budapest Wolves 2 6-14

április 1.:
Miskolc Steelers 2 - Rebels Oldboys 6-19

április 15.:
Eger Heroes - Miskolc Steelers 2 58-7

május 12.:
Miskolc Steelers 2 - VSD Rangers 6-15

május 27.:
Dabas Sparks - Miskolc Steelers 2 46-0

június 16.:
Wolverines - Miskolc Steelers 2 36-0

bajnokság

2018, HFL, alapszakasz

W
L
point
Wolves
6
1
209:76
Steelers6
1
222:93
Cowbells
6
1
202:119
Tigers
4
3
193:140
Enthroners2
5
123:210
Sharks
2
5
68:175
Eagles
2
5
112:216
Gorillaz
0
7
60:160

edzések

Miskolc, rendőrtiszti iskola pályája (Szentpéteri kapu)

felnőtt/junior kedden és csütörtökön 18-20 óra között

Nagyobb térképre váltás


A sportág iránt újonnan érdeklődőket is a fenti időpontokban várja a klub; előzetes információ: info@miskolcsteelers.hu

Tagdíj: havi 3 ezer forint (újaknak az első hónap ingyenes)
2009 © by aaa kommunikáció - koncept - design - program
Balogh Attila
Tellinger András
Gerendai Balázs