Tréner a tengeren túlról

Tengerentúli tréner érkezett a Steelershez 2011 januárjában, komoly szakmai megfontolások eredményeképpen és előzetes tárgyalások nyomán. Phillip Hilderbrand január 18-án kezdte meg munkáját az első edzéssel. A fiatal szakember megelőzően hazánkban még nem, de például Olaszországban már foglalkozott európai amerikaifocistákkal, tehát a közeg nem teljesen ismeretlen számára.
Phillip Hilderbrand személye lesz a garancia, hogy az Acélcsapat az eddiginél magasabban jegyzett ellenfelekkel szemben is hírnevéhez, városához méltóan szerepjen a továbbiakban. A vele aláírt szerződés erre nézve biztosítékokat (konkrét elvárásokat) tartalmaz, és egy évet ölel fel.

Az alábbiakban az új Steelers-edzővel - még az előző év végén, e-mailek útján - készült interjú olvasható, amelynek elkészítésében a kérdések-válaszok fordítójaként Szegedi Máté segédkezett.


(fotó: www.salentodragons.it)

- Hazánkban is akad néhány, és voltak próbálkozó amerikai edzők is, hát, vegyes sikerrel.
- Őszintén szólva, semmit sem tudtam a magyarországi amerikaifutballról pár hónappal ezelőttig. Azonban el kell hogy mondjam, amit azóta láttam, az több mint lenyűgöző. Amilyen összefoglalókat láttam az interneten és interjúkat az edzőkkel, az nagyon hatásos volt. Olaszországban az egyedüli amerikaifutball-esemény a tévében a Super Bowl, és az lenyűgöző volt, hogy a Miskolc Steelerst láttam a hírekben. Továbbá számomra elképesztő volt látni az egyesület szervezettségét, és látni más csapatokat, ahogy játszanak. A magyar bajnokság igazi kihívásokkal teli és ezt szeretem.

- Olaszország is messze van Amerikától, de Miskolc még attól is egy kicsit messzebb...
- Számomra nem volt váratlan az utazás, mivel kerestem meg már csapatokat Európában, és tudtam, hogy ha adott lesz a lehetőség, akkor élni fogok vele. Volt is néhány ajánlatom Németországból és Spanyolországból. Ugyanakkor a Miskolc Steelers szervezettsége volt rám a legnagyobb hatással. Nem volt nehéz a választás. Éreztem, hogy a tavalyi kimagaslóan sikeres bajnoki és a szintén jó juniorszereplés után is maradt még bőven potenciál a csapatban. Pláne hogy értesültem róla, a Steelers létrehozta a saját kivilágított edzőpályát és a toborzás után is nagyon sok játékos maradt meg a csapatnál; ezek nem egyszerű feladatok Európában, tudom. Szóval összességében nagyon elégedett vagyok azzal amit az egyesületről láttam, hallottam. Érzem, hogy ha majd megérkezem és elkezdem edzeni, vezetem a csapatot, és segítek a többi helyi edzőnek a tanulásban, akkor nem kell félniük, hogy sikertelen lesz a következő szezon. 

- Könnyű avagy nehéz volt a döntés a Steelers-ajánlat elfogadására?
- Nem sokat hezitáltam. Az a fajta ember vagyok, aki tudja, hogy mit akar, és képes érte mindent megtenni, hogy el is érje azt. Szóval csak az volt a kérdés, hogy a Steelers tudja-e biztosítani, amit kértem - és tudták. Öszinte leszek, néha kissé türelmetlen voltam, hogy történjen már valami, mert tudni szerettem volna, hogy hol töltöm el a következő félévet-évet. A Steelers ebben is kiválónak bizonyult, noha nem volt könnyű összehozni a szerződést, kizárólag e-mail útján, két kontinens között.

- Minden előjel kedvező tehát; de bizonyára akadnak aggodalomra, vagy legalábbis megfontolásra késztető szempontok is.
- A félelmeim ugyanazok, mint bárhol Európában. Vajon lesz-e elég játékos az edzéseken. Nagyon nehéz úgy csapatot edzeni és jó csapatot csinálni, ha senki nem jár edzésekre... Európa "híres" arról, hogy az emberek csak játszani szeretnek, illetve lejönnek néhány edzésre és kész, szóval ez a legnagyobb félelmem. A másik aggodalmam az, hogy ha kötelező lesz edzésre járni azoknak, akik játszani szeretnének, és mellette edzőterembe is járni, akkor lehet, hogy ezt nem tudják megoldani a kevés pénzük miatt, és ezért sok tehetséges játékos abba fogja hagyni... Utálom ezt, mert én szeretem ezt a sportot és szeretném, ha mindenki játszhatna. Ugyanekkor viszont nyerni szeretek és ezért is szerződtettek, szóval meg kell tennem mindent, hogy sikerüljön. Magas elvárásaim vannak mind a felnőtt, mind a junior kerettel szemben, hiszen egyaránt nagyon jó szezonjuk volt 2010-ben. Erős támadófalunk van és néhány jó futónk. Amit láttam a videókon: kell egy kicsit még az alapokat és a technikát tanítani, javítani. Szóval szeretném a lehető legjobb eredmény elérni jövőre a Steelersszel. Ennek érdekében mindent a Steelersnek rendelek alá, az edzéseken is, és azon kívül. Elérhető leszek a csapat tagjai számára a nap 24 órájában, és ha filmet szeretnének elemezni vagy az edzőteremben gyakorolni, netán edzés után még maradni és tovább gyakorolni, én ott leszek. De a legfontosabb az egyesület, ahol mindenkinek együtt kell dolgoznia, hogy együtt egy jobb egyesületet teremtsünk.


(fotó: www.salentodragons.it)Philip Hilderbranddal egyébként a január 14-i szezonnyitó csapatgyűlésen a miskolci városi tévé (MiTV) is interjút készített, ez az alábbiakban tekinthető meg (a Sportpercek adásából):

mérkőzések

2018 HFL,
alapszakasz:

március 25.:
Miskolc Steelers
- Nyíregyháza Tigers ELHALASZTVA!

április 8.:
Miskolc Steelers - Budapest Cowbells 24-25

április 29.:
Győr Sharks - Miskolc Steelers 6-35

május 6.:
Miskolc Steelers - Budapest Wolves 21-13

május 19.:
Budapest Eagles - Miskolc Steelers 26-35

június 3.:
Miskolc Steelers - Fehérvár Enthroners 48-13

június 9.:
Miskolc Steelers
- Nyíregyháza Tigers 35-0


június 17.:
DAK Acél Dunaújváros Gorillaz - Miskolc Steelers 10-24

elődöntő, július 1.:
Miskolc Steelers - Budapest Cowbells 33-14

döntő, július 14.:
Budapest Wolves - Miskolc Steelers 34-30


--------------------------------
2018 Divízió II bajnokság,
alapszakasz:

március 17.:
Miskolc Steelers 2 - Budapest Wolves 2 6-14

április 1.:
Miskolc Steelers 2 - Rebels Oldboys 6-19

április 15.:
Eger Heroes - Miskolc Steelers 2 58-7

május 12.:
Miskolc Steelers 2 - VSD Rangers 6-15

május 27.:
Dabas Sparks - Miskolc Steelers 2 46-0

június 16.:
Wolverines - Miskolc Steelers 2 36-0

bajnokság

2018, HFL, alapszakasz

W
L
point
Wolves
6
1
209:76
Steelers6
1
222:93
Cowbells
6
1
202:119
Tigers
4
3
193:140
Enthroners2
5
123:210
Sharks
2
5
68:175
Eagles
2
5
112:216
Gorillaz
0
7
60:160

edzések

Miskolc, rendőrtiszti iskola pályája (Szentpéteri kapu)

felnőtt/junior kedden és csütörtökön 18-20 óra között

Nagyobb térképre váltás


A sportág iránt újonnan érdeklődőket is a fenti időpontokban várja a klub; előzetes információ: info@miskolcsteelers.hu

Tagdíj: havi 3 ezer forint (újaknak az első hónap ingyenes)
2009 © by aaa kommunikáció - koncept - design - program
Balogh Attila
Tellinger András
Gerendai Balázs