Tervezett úton, jó kilátásokkal indul a Steelers

Korai volt a Wild Card rendszer, de az erősebb csapatok gyorsabb fejlődést jelentenek Száraz Zsolt szerint. Minderről a mafl.hu szakmai honlapon megjelent interjúban olvashattunk; a cikket az alábbiakban teljes egészében közöljük.

- Először mélyre nyúlnék vissza, egészen a nagykövetségi látogatásunkig. Elég sokat beszélgettetek ott April H. Foley-val, illetve a közös kép több újságban is szerepelt. Ezzel sikerült bármilyen eredményt elérni? Legyen akár plusz játékos, aki valamelyik újságban olvasott rólatok, akár szponzori szinten történt változás.
- A Steelers nagykövetségi fogadáson való részvétele a lehető legtöbb helyen jelent meg a médiában. Ez többek között annak köszönhető, hogy csapatunk mellett régóta tevékenykedik egy az amerikai footballt szerető és média tapasztalatokkal rendelkező szakember. Balogh Attila munkájának az év folyamán sok felépített médiamegjelenés sikere köszönhető.
A fogadáson érdemi eredmények nem születtek, azonban közvetlenül a fogadás után megtettük a lépéseket, hogy a nagykövetasszony és a miskolci önkormányzat segítségével megtaláljuk a továbblépés lehetőségét. Ehhez meg is kaptuk a megfelelő támogatást és ajánlást mind Foley nagykövetasszonytól, mind városunk önkormányzatától. Kézzelfogható eredményről terveink szerint a jövő év folyamán tudunk majd beszámolni. Addig is, még rengeteg munkát kell elvégeznünk.

- A csoportot másodikként zártátok. A következő évadban mekkora eséllyel győztök?
- Az idei év célkitűzése a rájátszásba való bejutás volt, amit sikeresen végrehajtott a csapat és annak vezetése, amiért minden elismerés megilleti a fiúkat. Természetesen szeretnénk jövőre is sikeresen szerepelni, azonban az előttünk álló bajnokság más lesz, mint a mostani. A „sors kezének" és a hazai csapatok fejlődésének köszönhetően az idei 2. vonal sokkal erősebb lesz, mint az elmúlt bajnokságban és reálisan nézve hasonló eredmény is már sikerként könyvelhető el. Ez mindent elmond a mostani erőviszonyokról. Persze addig még sok víz lefolyik a Szinván és sok függ attól, hogy az egyes csapatok miként tudnak felkészülni a tavaszi rajtig.

- A második csoporttal csináltátok végig az edzőképzést. Hogy érezted magad közben? Nektek már nem végig Lee tartotta az oktatásokat, ezt hátránynak érzed?
- Nem tudom, hogy hátrány volt-e, hiszen nincs összehasonlítási alapom. Azt azonban bátran ki merem jelenteni, hogy rengeteg új információt és hasznos alapot sikerült megszerezni az elmúlt év folyamán. Azonban tudjuk, ez csak a kezdet és minél jobban belemélyedtünk az amerikai football rejtelmeibe, annál inkább láttuk; sokat kell még tanulnunk és sok tapasztalatot kell szerezni, hogy megbízható teljes körű tudásanyaggal rendelkező szakedzőkké váljunk. Ebben reményeink szerint segítségünkre lesz a már említett nagykövetségi és önkormányzati kapcsolat és a jövő évi edzőképzés folytatásának is szeretnénk résztvevői lenni.

- Az oktatás előtt is foglalkoztatok a srácokkal, visszatekintve vannak olyan dolgok, amelyeket nem kellett volna? Mennyiben változott a szemléletmódotok? Hogyan változott egy edzés struktúrája?
- Én személy szerint nem vettem részt a csapat szakmai munkájában, azonban az tisztán látszik milyen sok dolgot lehetett - kellett - volna a kezdeteknél másképp csinálni. A különböző területeket nem sorolnám, de a tapasztalatokat leszűrve az utánpótlás képzése már teljesen más alapokra épül, és ezáltal kikerülünk olyan sajnos úttörő és tapasztalatlanságból adódó hibákat, amiket elkövettünk. Az, hogy a megszerzett tudás, hogyan épül be az első csapat munkájába még nem kiforrott, hiszen nehéz több éves beidegződéseket megváltoztatni és bizonyos kor felett talán nem is éri meg a befektetett energia.

- Van tovább, lehet feljebb jutni edzői szinten. Ezt itthon, az oktatóanyag folytatásával tervezitek, vagy külföldi konferenciák által kívántok továbbfejlődni? Egyáltalán, van erre lehetőségetek, időtök?
- A kérdés első részére az előbb már válaszoltam. Ami az időt illeti azt eddig is rászántuk sokszor a magánélet és a család rovására is, de mivel elkötelezettek vagyunk a football iránt, ezt a döntést vállaltuk, vállaljuk és a közeljövőben is vállalni fogjuk. Ami a lehetőségeket illeti: dolgozunk a megfelelő szakmai szintek és anyagi feltételek megteremtésén. Nem lesz könnyű, de meg fogjuk valósítani azt, amit elterveztünk.

- A szponzorokról sokszor beszélünk, és mondhatjuk, ez a szűk keresztmetszet. A Miskolc Steelers háza tájáról nem hallani vészharangot, sem belső intrikák, sem pénzügyi szempontból. Hogy éritek el, hogy a játékosok időben fizessenek? Milyen stratégiával próbáltok szponzorokat fogni?
- Nem csinálunk semmi különöset, csak tesszük a dolgunkat és ez nagyban köszönhető a mögöttünk álló támogatóknak, külön kiemelve Páll Sándor és Nádi Gyula urakat, akik óriási anyagi és tárgyi eszközöket mozgattak meg a sikeres szereplés érdekében. Mint minden csapatnak, nekünk is megvannak a problémái mind a tagdíjfizetési morál területén, mind a fegyelmi dolgok területén. Azt is látjuk, hogy ezen csak mi tudunk változtatni és mielőtt beállnánk a jó magyar panaszosok táborába, meg fogjuk ezeket oldani. Ha nem sikerül, annak beláthatatlan következményei lesznek a csapat életére, tehát nem hagyhatjuk. A stratégiánk és a megfelelő anyagok a rendelkezésre állnak az egyesületnél mind szponzori, mind fegyelmi téren, de önkritikát gyakorolok, amikor azt mondom, sajnos nem használjuk ki megfelelő erővel őket. Természetesen van fejlődés, hiszen a 2009-es év egyik nagy dobása lesz a médiapartnerségi megállapodásunk Miskolc egyik meghatározó média csoportjával, és vannak még más lehetőségek és érdeklődők is, amik remélhetőleg realizálódnak és beépíthetőek lesznek a Steelers életébe.

- Ha lesz lehetőségetek, indultok az Aréna Kupán?
- Igen.

- Már tudjuk, lesz Div. III. Te mit gondolsz erről? A Miskolc Steelers profitálhat ebből? Akár izgalmasabb meccsekkel, akár másképp.
- A bajnokság három divízióra való felosztása, mint sokakat, minket is meglepett és bár vannak érdekes részei a versenykiírásnak még önmagában nem lett volna probléma a 3 divízió kialakítása. A Wild Card rendszer ilyen módon történő bevezetése azonban elhamarkodottnak és érthetetlennek tartom. A magyarországi egyesületeknek kiszámítható és biztonságos versenykörnyezetre van szüksége és egyoldalúan kialakított versenykiírás nem ezt szolgálja. Tavaly kevésbé kiélezett döntésben kikérték a csapatok véleményét, és úgy gondolom, az eredmény igazolta ennek a gesztusnak a helyességét. Természetesen egyetértek azzal, hogy a versenybizottságnak joga van úgy alakítani a versenykiírást, ahogy az szerintük a legjobb, de szakmailag túl gyorsnak tartom, hogy a Wild Card rendszer már az idén bevezetésre kerül és nem vár még egy évet. A Steelers természetesen profitál abból, hogy szakmailag erősebb csapatokkal fog megmérkőzni, hiszen a mérkőzések minden bizonnyal izgalmasabbak és élvezhetőbbek lesznek. Személy szerint alig várom, hogy megmérkőzzünk a W2-vel és jó mérkőzésen legyőzzük őket.


- Milyen a kapcsolatotok a többi csapattal, kivel vagytok jóban, van esetleg olyan, akivel napi-heti kapcsolatban vagytok?
- Az ország többi csapatával jó kapcsolatban vagyunk, és mindenki, akivel játszottunk, kellemes emlékeket őriz rólunk. Kimondottan jó a kapcsolat az Heroes és a Grizzlies csapatával, de bárkivel szívesen és jó emlékekkel tudunk beszélgetni akár szakmai akár más kérdésekben.

Szűcs Péter

mérkőzések

2018 HFL,
alapszakasz:

március 25.:
Miskolc Steelers
- Nyíregyháza Tigers ELHALASZTVA!

április 8.:
Miskolc Steelers - Budapest Cowbells 24-25

április 29.:
Győr Sharks - Miskolc Steelers 6-35

május 6.:
Miskolc Steelers - Budapest Wolves 21-13

május 19.:
Budapest Eagles - Miskolc Steelers 26-35

június 3.:
Miskolc Steelers - Fehérvár Enthroners 48-13

június 9.:
Miskolc Steelers
- Nyíregyháza Tigers 35-0


június 17.:
DAK Acél Dunaújváros Gorillaz - Miskolc Steelers 10-24

elődöntő, július 1.:
Miskolc Steelers - Budapest Cowbells 33-14

döntő, július 14.:
Budapest Wolves - Miskolc Steelers 34-30


--------------------------------
2018 Divízió II bajnokság,
alapszakasz:

március 17.:
Miskolc Steelers 2 - Budapest Wolves 2 6-14

április 1.:
Miskolc Steelers 2 - Rebels Oldboys 6-19

április 15.:
Eger Heroes - Miskolc Steelers 2 58-7

május 12.:
Miskolc Steelers 2 - VSD Rangers 6-15

május 27.:
Dabas Sparks - Miskolc Steelers 2 46-0

június 16.:
Wolverines - Miskolc Steelers 2 36-0

bajnokság

2018, HFL, alapszakasz

W
L
point
Wolves
6
1
209:76
Steelers6
1
222:93
Cowbells
6
1
202:119
Tigers
4
3
193:140
Enthroners2
5
123:210
Sharks
2
5
68:175
Eagles
2
5
112:216
Gorillaz
0
7
60:160

edzések

Miskolc, rendőrtiszti iskola pályája (Szentpéteri kapu)

felnőtt/junior kedden és csütörtökön 18-20 óra között

Nagyobb térképre váltás


A sportág iránt újonnan érdeklődőket is a fenti időpontokban várja a klub; előzetes információ: info@miskolcsteelers.hu

Tagdíj: havi 3 ezer forint (újaknak az első hónap ingyenes)
2009 © by aaa kommunikáció - koncept - design - program
Balogh Attila
Tellinger András
Gerendai Balázs