Marad a másodosztály - máshogy?

Várakozáson aluli bajnoki szereplésével és az elátkozott sorsú wild card-mizériával a Miskolc Steelers meglehetősen kedvezőtlen helyzetbe került, már ami a jövőt illeti. A harmadosztályban való, nem sok dicsőséget ígérő szereplés szele is meglegyintette a 2009-et is szebb reményekkel kezdő klubot. A friss fejlemények azonban afelé mutatnak, hogy marad 2010-re is a másodosztályú tagság; igaz, merőben más rendszerben, mint amit legutóbbi megszokhattak a sportág hazai szimpatizánsai. Igaz ugyanakkor, hogy az évről évre bekövetkező gyökeres változások tulajdonképpen hozzátartoznak a rendszerhez... ne feledjük, még mindig fiatal, hazánkban csak alig néhány éve létező sportról van szó.
Néhány hete, a jászberényi fiaskóról beszámolva óvatosan fogalmaztunk: majd meglátjuk, mi lesz ennek a mérkőzés-kimenetelnek a következménye... Az azóta eltelt időszakban már sok mindent lehetett hallani, hivatalos avagy laikus forrásokból egyaránt; például hogy összevonják a másod- és a harmadosztályt, vagy éppen hogy összevonják az egész magyar bajnoki mezőnyt. (Mindkét említett esetben az ősz végi pluszmérkőzés terhét és költségeit vállaló jászberényiek szentségelhettek volna teljes joggal.)
A hétvégén tanácskozást tartott a Magyarországi Amerikai Football Csapatok Szövetsége, amely, mint nemrég ismertté vált, nagyot lépett előre a "ranglétrán", sportági szakszövetséggé vált. A több mint kéttucatnyi klub képviseletében megjelenteknek azzal a bejelentéssel kellett szembesülniük, hogy a jövőre esedékes versenysorozat(ok) kiírását alapvető gond hátráltatja: mindössze háromra rúg az első osztályba jelentkező csapatok száma... Ez, mint írtuk, az egész szisztéma alapos átalakítását vonhatja maga után, a Steelerst is érintő formában.

Huszonöt-harminc körül van jelenleg azon városok, illetve egyesületek száma (hiszen a fővárosban több is akad), amelyek amerikaifutballal foglalkoznak, méghozzá szervezetten. Az utóbbi években esztendőről esztendőre bővült a bajnokságra jelentkezők száma, így lett előbb másod-, majd tavaly már harmadosztály is. Időközben azonban a legfelső szekció lassan "kifogyott". Ismeretes, a legutóbb Div. II-es bajnok Dunaújváros például nem vállalta a feljebb lépést. A Nyíregyházát most zárták ki, a juniorcsapat indításának elmulasztása miatt. Van egy-két gárda, amely megszűnt, bedobta  törülközőt, anyagi vagy más okokból kifolyólag. Még az aktuális aranyérmes Budapest Wolves jelene-jövője is megkérdőjeleződött bizonyos fejlemények nyomán.
Akárhogy is, az értekezleten az illetékes bizottság képviselője azt volt kénytelen bejelenteni, hogy a jelen állás szerint csak a Wolves, a Győr Sharks és a Budapest Cowboys részvételével tartandó jövő évi bajnokság kiírása gyakorlatilag értelmetlenné, ilymódon lehetetlenné vált. Ezt követően az a javaslat született, hogy a szisztémát úgy alakítsák át, ami révén végül is két csoportra bomlanak a ma létező csapatok. Az első osztálynak nevezhető kategóriába kerülnének nagyjából az ez idő szerint másodosztályúnak tekinthetőek, kiegészülve a Nyíregyháza Tigersszel, valamint a fenti hármas által alkotott kiemeltekkel. Ezek egy többfázisos bajnoki szezonban mérnék majd össze erejüket 2010 tavaszán, valamint - már a kiemeltek belépésével - őszén. A többiek alkothatnák a másodosztályt; köztük a Steelers.
Erről az elképzelésről információink szerint néhány héten belül döntés születik. Tudnivaló, hogy léteznek más javaslatok is, amelyek egyéb módon, de jellemzően szintén két osztályra bontva sorolnák be a gárdákat. Tény, hogy az említett az elitkategória háromfőssé degradálása a korábbi elgondolások többségét eleve romba dönti.
Itt tartunk jelenleg. Várjuk a biztos információkat: ahogy a szurkolók, úgy a miskolci klub maga is.

mérkőzések

2022 HFL,
alapszakasz:

április 24.:
Miskolc Steelers - Győr Sharks 28-25 h.u.


május 21.:
Miskolc Steelers - Budapest Cowbells 21-29


június 11.:
Miskolc Steelers - Budapest Wolves 31-38

június 18.:
Fehérvár Enthroners - Miskolc Steelers 28-7

július 2.:
ELŐDÖNTŐ
Fehérvár Enthroners - Miskolc Steelers 26-13

július 16.:
DÖNTŐ - XVI. Veolia Hungarian Bowl




--------------------------------
2021 Divízió I,
alapszakasz:

április 10.:
Miskolc AFT - VSD Rangers 16-14


április 25.:
Miskolc AFT - Dabas Sparks 8-21


május 9.:
Miskolc AFT - Eger Heroes 56-14


május 29.:
DEAC Gladiators - Miskolc AFT 6-49


június 20.:
Budapest Cowbells II - Miskolc AFT 0-55


július 4.:
ELŐDÖNTŐ
Miskolc AFT - Budapest Titans 42-2


július 17.:
DÖNTŐ - Pannon Bowl
Miskolc AFT
- Budapest Cowbells II 43-22

bajnokság

2021, TD Store Divízió I keleti csoport, alapszakasz

W
L
point
Fehérvár Enthroners
4
0
150:51
Budapest Cowbells2
2
101:121
Budapest Wolves2
2
92:105
Miskolc Steelers1
3
87:120
Győr Sharks1
3
79:112



:








edzések

Miskolc, rendőrtiszti iskola pályája (Szentpéteri kapu)

felnőtt/junior kedden és csütörtökön 18-20 óra között

Nagyobb térképre váltás


A sportág iránt újonnan érdeklődőket is a fenti időpontokban várja a klub; előzetes információ: info@miskolcsteelers.hu

Tagdíj: havi 5 ezer forint (újaknak az első hónap ingyenes)
2009 © by aaa kommunikáció - koncept - design - program
Balogh Attila
Tellinger András
Gerendai Balázs