Steelers, határon innen és túl

"Szlovák-magyar Acélbarátság". Ez lenne a fenti cím - ha, mondjuk, harminc évvel ezelőtti dátumot mutatna a naptár. A stílus, persze, csak a külsőség, a lényeget pedig akár úgy is leírhatnánk: valóban északi (immár virtuális) határunkon túli és inneni sportolók találkoztak, hogy a közös folytatásról cseréljenek eszmét.

A közelmúltban megalakult kassai amerikaifutball egyesület képviselői látogatták meg a miskolciak keddi edzését. Az Istvan Bajzath és Roderik Subovic vezette csoport részben tanulni jött a borsodi megyeszékhelyre, hiszen a hét éves Steelersszel szemben az ottani Steelers - merthogy az ő nevük is ez: Cassovia Steelers - még alig fél éves múltra tekint csak vissza. Másrészt hírt adni magukról, legfőképp pedig kifejezni őszinte szándékát az együttműködés iránt.

Istvan a Cassovia Steelers egyik vezetője (a képen jobbra, Aggod Péter miskolci edzővel beszélget), a héttérben feltűnő 'Rodo' a másik Istvan a Cassovia Steelers egyik vezetője (a képen jobbra, Aggod Péter miskolci edzővel beszélget), a héttérben feltűnő 'Rodo' a másik

Miskolc legközelebbi testvérvárosának csapata hivatalos klubként négy hónapja működik, jelenleg 22-es alkotják a keretét; a klubvezetők maguk is játékosok. Istvan (Stephen), akinek nagyszülei magyarok, centert játszik, Roderik, azaz "Rodo" pedig védőt.
- Úgy kezdődött - idézi fel előbbi -, hogy voltak öten a srácok, dobálgattak, aztán a legnagyobb köztük azt mondta: játsszanak komolyan, együtt. Azóta odáig jutottunk, hogy most vásároltuk meg a felszereléseket.
Mint kiderült, Szlovákiában, noha a nemzetközi hírű Bratislava Monarchs múltja már másfél évtizedre nyúlik vissza, az ország többi részét illetően a sportág története rövidebb, mint nálunk. (Kevesebb mint tucatnyi településen játszanak 'amifocit' a szlovákok, és zömmel csak a 7-7 ellenit.) Istvanék is Magyarországra járnak vásárolni, náluk még nem alakult ki a kereskedelme a szükséges holmiknak.

Ezzel a tegnapi miskolci kirándulással tehát elindult valami... aminek eredménye a belátható jövőben lehet közös tréningek megtartása, egymás elleni felkészülései mérkőzés (talán szeptemberben), de szóba került egy augusztusi közös bükki edzőtáborozás is. (Mint korábban volt a kis-Acéloknak.) Játékosok cseréjéről, közös szerepeltetéséről egyik, illetve másik bajnokságban egyelőre még korai volna tervezgetni. A kassai keretben egyébként akad ugyancsak jópár junior korú srác, mint ahogy 30 év fölötti, illetve külföldi vendégjátékos is. Ám mint szlovák barátaink elmondták, a legfontosabb számukra egyelőre, hogy fejlődjenek, tanulják a játékot, és egyszer eljussanak oda, ami mifelénk már megszokottnak tekinthető: hogy egy-egy bajnoki mérkőzésre több száz fős nézőközönség érkezik.

A saját nyelvén Oceliarinak becézett csapat honlapja a cassoviasteelers.sk címen érhető el.
Alábbi fotóink a Szentpéteri kapui edzéshelyszínen tett kedd délutáni látogatást örökítik meg.


mérkőzések

2022 HFL,
alapszakasz:

április 24.:
Miskolc Steelers - Győr Sharks 28-25 h.u.


május 21.:
Miskolc Steelers - Budapest Cowbells 21-29


június 11.:
Miskolc Steelers - Budapest Wolves

június 18.:
Fehérvár Enthroners - Miskolc AFT

július 2-3.:
ELŐDÖNTŐK

július 16.:
DÖNTŐ - XVI. Veolia Hungarian Bowl
--------------------------------
2021 Divízió I,
alapszakasz:

április 10.:
Miskolc AFT - VSD Rangers 16-14


április 25.:
Miskolc AFT - Dabas Sparks 8-21


május 9.:
Miskolc AFT - Eger Heroes 56-14


május 29.:
DEAC Gladiators - Miskolc AFT 6-49


június 20.:
Budapest Cowbells II - Miskolc AFT 0-55


július 4.:
ELŐDÖNTŐ
Miskolc AFT - Budapest Titans 42-2


július 17.:
DÖNTŐ - Pannon Bowl
Miskolc AFT
- Budapest Cowbells II 43-22

bajnokság

2021, TD Store Divízió I keleti csoport, alapszakasz

W
L
point
Fehérvár Enthroners
2
0
89:31
Miskolc Steelers1
0
28:25
Budapest Cowbells2
1
46:72
Budapest Wolves0
1
25:28
Győr Sharks0
2
38:70:
edzések

Miskolc, rendőrtiszti iskola pályája (Szentpéteri kapu)

felnőtt/junior kedden és csütörtökön 18-20 óra között

Nagyobb térképre váltás


A sportág iránt újonnan érdeklődőket is a fenti időpontokban várja a klub; előzetes információ: info@miskolcsteelers.hu

Tagdíj: havi 5 ezer forint (újaknak az első hónap ingyenes)
2009 © by aaa kommunikáció - koncept - design - program
Balogh Attila
Tellinger András
Gerendai Balázs