A leendő egy-per-egytől a 2001-es „kutyaütőig”

Épp amikor a hazai bajnokság a nyitószakaszában tart, elkövetkezik az amerikai liga holtszezonjának legfontosabb állomása. A februártól szeptemberig NFL nélkül maradó nézőket ebben a fél évben egyvalami hozhatja igazán lázba: a draft. Az egyetemi játékosok börzéje ebben az évben április 25-26-án esedékes.
Összegyűjtöttük a legfőbb tudnivalókat, illetve megadjuk, hol tud részletesebben utánanézni, aki nagyobb mélységekig kíváncsi a várható érdekességekre.

Kezdjük a legalapvetőbb tudnivalókkal; ezeket az nfl.hu nagyszerű tematikus összeállítása nyomán idézzük:

Mit jelent a draft?
A draft egy nagyszabású, kétnapos esemény, amelyen az egyetemi futball (NCAA) legjobb játékosai „igazolnak át” a profi ligába, az NFL-be (elméletileg más ligákból is lehet választani, mint például az AFL, de ez ennél a sportnál ritka eset). Draftja minden major sportnak (baseball, kosárlabda, jégkorong, amerikaifutball) van.
Az 1998-as NFL-draft: 1/1 Peyton Manning, akit nem kell bemutatni; az 1/2-es Ryan Leafre viszont már senki sem emlékszik... („the biggest bust in the history of professional sports”) Az 1998-as NFL-draft: 1/1 Peyton Manning, akit nem kell bemutatni; az 1/2-es Ryan Leafre viszont már senki sem emlékszik... („the biggest bust in the history of professional sports”)

Mi az a draftpick vagy röviden pick?
Választási jogosultság a drafton.

Kik azok a játékosok, akik részt vehetnek a drafton?
Minden játékos, aki a középiskola befejezése után három évet töltött a sporttal. Jellemzően egyetemről kikerült játékosokról van szó, akik többnyire négy év collegebeli szereplés után (seniorok) akarnak profivá válni. Lehetőségük van azoknak is részt venni a drafton, akik csak harmadik évükben járnak (juniorok), vagy valamilyen okból (pl: sérülés vagy edzői döntés) technikailag csak második évükben járnak, de alapvetően már harmadikosnak számítanak az iskolában (redshirted sophomore). Utóbbi játékosokat együttesen underclassmennek nevezzük. A drafton választható játékosokról teljes képet nyújtani szinte lehetetlen, mi mégis megpróbálkoztunk azzal, hogy amennyiükről lehetőségünk van, készítünk egy kis ismertetőt. Az ismertetők folyamatosan készülnek, és a Prospectek menüpontban érhetőek el.

Mikor zajlik a draft?
A 74. NFL Draftot – most már szokásos módon – New Yorkban rendezik meg a Radio City Music Hall épületében, Roger Goodell elnöklésével. A draft két napos esemény, idén április 25-én és 26-án rendezik meg. Hét körből áll, az első napon két kört, a második napon öt kört bonyolítanak le. Az első körben a csapatoknak 10 percük van a választásra, a másodikban 7 perc, a további körökben pedig 5 perc. Ha egy csapat kifut az időből, az azzal jár, hogy az utána következő csapat választhat hamarabb, míg ők később pótolhatják ezt. 2003-ban a Vikings járt így. 1. körben a 7. helyen választottak volna, de lekéstek, így a Jaguars választott a helyükön (akik eredetileg 8-ok lettek volna), a következő lehetőséget is lekésték, így a Panthers is hamarabb választott (9. eredetileg). Végül a Vikings a 7. hely helyett a 9-en húzott. Ez anno hatalmas blama volt, ilyenre a jövőben ne nagyon számítsunk.

Milyen sorrendben választanak a csapatok?
Ezt a csapatok előző évi mérlege határozza meg. A playoffban szerzett győzelmeket és vereségeket is beszámítják a mérlegbe. Elsőként a leggyengébb mérlegű csapat választ, másodikon a második leggyengébb mérlegű, és így tovább. Ha csapatok azonos mérleggel végeznek, akkor a "strenghts of schedule" (a sorsolás matematikailag kiszámított erõssége) mutatót veszik figyelembe, ha ez is egyezne, akkor a helyeket pénzfeldobással döntik el. Fontos megkötés, hogy 31-ként a Super Bowl vesztese, 32-ként pedig a Super Bowl győztese draftolhat mérlegtől függetlenül.

Sok egyéb, például a compensatory pickekről, trade-elésről, a Supplemental Draftról, idei választási sorrendről, továbbá előzetes rajongói találgatásokról (mock draft), várhatóan előtérbe kerülő fiatal játékosokról, korábbi draft-sztárokról (egy-per-egyes), csapatonkénti hiányposztokról, pozíciós rangsorokról, tehát mindezekről az nfl.hu cikkében olvashatnak az érdeklődők.
A portál egyébként mock draft-játékot is hirdet olvasói számára.


Új szabályok

Némileg módosulnak a liga lebonyolítását, mérkőzéseit meghatározó előírások. Ezekről a másik vezető magyar nyelvű szakmai portál, a kickoff.hu ad képet.

Ugyanitt jónéhány hírt is találunk a holtszezon játékosmozgásairól és hasonlókról; csak néhány kiragadott példa:

Rhodes Buffalóban
James Harrison Pittsburghben marad
Sproles és Peppers nem kell senkinek
Frank Gore nem elég - a 49'ers futót keres
Marshawn Lynch felfüggesztve!
Cutler távozik a Broncostól - Cutler a Bears-é!
Jason Taylor Delfin lenne - a játékosok visszavárják
Plaxico Burress csapat nélkül! - az elkapót elbocsátotta a New York Giants
Vince Youngnak bizonyítania kell
Michael Vick már nincs börtönben!

mérkőzések

2022 HFL,
alapszakasz:

április 24.:
Miskolc Steelers - Győr Sharks 28-25 h.u.


május 21.:
Miskolc Steelers - Budapest Cowbells 21-29


június 11.:
Miskolc Steelers - Budapest Wolves 31-38

június 18.:
Fehérvár Enthroners - Miskolc Steelers 28-7

július 2.:
ELŐDÖNTŐ
Fehérvár Enthroners - Miskolc Steelers 26-13

július 16.:
DÖNTŐ - XVI. Veolia Hungarian Bowl




--------------------------------
2021 Divízió I,
alapszakasz:

április 10.:
Miskolc AFT - VSD Rangers 16-14


április 25.:
Miskolc AFT - Dabas Sparks 8-21


május 9.:
Miskolc AFT - Eger Heroes 56-14


május 29.:
DEAC Gladiators - Miskolc AFT 6-49


június 20.:
Budapest Cowbells II - Miskolc AFT 0-55


július 4.:
ELŐDÖNTŐ
Miskolc AFT - Budapest Titans 42-2


július 17.:
DÖNTŐ - Pannon Bowl
Miskolc AFT
- Budapest Cowbells II 43-22

bajnokság

2021, TD Store Divízió I keleti csoport, alapszakasz

W
L
point
Fehérvár Enthroners
4
0
150:51
Budapest Cowbells2
2
101:121
Budapest Wolves2
2
92:105
Miskolc Steelers1
3
87:120
Győr Sharks1
3
79:112



:








edzések

Miskolc, rendőrtiszti iskola pályája (Szentpéteri kapu)

felnőtt/junior kedden és csütörtökön 18-20 óra között

Nagyobb térképre váltás


A sportág iránt újonnan érdeklődőket is a fenti időpontokban várja a klub; előzetes információ: info@miskolcsteelers.hu

Tagdíj: havi 5 ezer forint (újaknak az első hónap ingyenes)
2009 © by aaa kommunikáció - koncept - design - program
Balogh Attila
Tellinger András
Gerendai Balázs