Az elmúlt évek döntőseié a vasárnap dél


Hungarian Football League, magyar amerikaifutball-bajnokság, 2. forduló
Miskolc Steelers - Budapest Cowbells
2018. április 8. (vasárnap), 12.00
Felsőzsolcai Sportpálya (Felsőzsolca, Bólyai János utca)
Belépő: 1000 Ft

"Összecsapnak a tavalyi döntősök", mondja címében a sportági szakszövetség beharangozó cikke, és mindjárt hozzá is tehetjük: meg a tavalyelőtti döntősök. Merthogy a magyar amerikaifutball-bajnokság elitligájának csúcs-rangadójává az előző két évben (megszakítva a hagyományosan fővárosi párosítások egyeduralmát) az Acélosok és a Kolomposok derbije lépett elő. A HFL 2016-is kiírásában az alapszakaszban a pestiek, a fináléban a miskolciak nyertek - majd egy évre rá megismétlődött mindez fordított felállásban.
Hogy 2018-ban miként alakul a párharc, még nem tudni, de egy rész-választ már az előttünk álló hétvégén megkaphatnak a sport borsodi barátai. A Budapest Cowbells látogat Felsőzsolcára, hogy ellenük kezdhesse meg a Miskolc Steelers a legmagasabb osztály küzdelemsorozatát idén. Ez egyébként a hazai bajnokság második fordulója már (összesen négy meccsel), de mint emlékezetes, két hete az Acélcsapat premierje elmaradt a rossz időjárás (havazás) következtében. itt jegyezzük meg, hogy időközben ismertté vált a Nyíregyháza Tigers elleni összecsapás elhalasztott időpontja: március 25. helyett június 9-én tartják majd meg.

Most vasárnap azonban még a Cowbellsról szól a történet, ők a címvédők, és természetesen a Steelersről, amely ugyancsak az elmúlt két esztendő finalistája címmel büszkélkedhet. Tavaly kis híján sikerült a címvédés a kék sisakosoknak, ebben a szezonban megint azért vágnak neki a versenyfutásnak, hogy a legvégéig elérjenek.
A Borsod Online hírportál még idénykezdet előtt kérdezte Eaton Demetrius Lamar vezetőedzőt, mennyire befolyásolja a várakozásait, hogy a nyitány kényszerűen elmaradt:
– Nyilván ennek lehet előnye és hátránya is. Előnye, hogy jobban fel tudunk készülni a többi csapatból, hátránya, hogy emiatt egy kissé besűrűsödik a ­meccsnaptárunk. - Az amerikai játékos-edző elmondta azt is: – A bajnokság erejét jelenleg nehéz megjósolni, pusztán az átigazolásokból, majd a meccseken kiderül, de az biztos, hogy minden klub igyekezett erősíteni. Szerintem az lehet jó, ahol jól összeáll a csapat, és a játékosok fejben maximálisan koncentráltak lesznek. Nálunk nem lehet más a cél, mint az előző két évben: bejutni a döntőbe. A másik lényeges feladatunk a magyar fiatalok menedzselése a divízió II-es csapattal. (Amely most először, Steelers 2 néven indul - a szerk.)

Az amerikaifocival foglalkozó legismertebb magyar nyelvű weboldal, a Fűzővel kifelé! egyrészt podcastet szentelt a HFL aktuális viszonyainak (Szállj, szállj, sasmadár!), másrészt megszokott Power Rankingjében (erősorrend) is kilistázta a nyolc résztvevőt; az Acélcsapat játék nélkül a harmadik helyre került. Az indoklás, amiből sok szakmai részlet kiderül:
Az acélvárosban elmaradt a nyitómeccs a Tigers ellen, így igazán fontos információhoz nem sikerült jutni a Steelers erejével kapcsolatban. Annyi legalább kiderült, hogy ki is a titokban tartott három amerikai játékos: Mauricio Uribe WR az Ottawa Universitytől érkezik, a veterán safety Deante Battle 6 év után hagyja el a Wrocław Panthers korábbi BL-győztes csapatát, míg az Európa számos csapatát megjárt Andre Whyte RB/DB a Koç Rams csapatából érkezett Demetrius Eaton hívó szavára. Elsőre izgalmasan fest a felállás, hisz elkapó poszton elképzelhető némi visszaesés tavalyhoz képest, a futójátékra a tavalyinál több opció is kínálkozik; emellett viszont a védelemben Eaton mellé Rice helyére érkezett Battle, illetve védőként is bevethető Whyte (akik közül ugyebár egyszerre csak ketten lehetnek pályán). A szomszédvári rangadó helyett az elmúlt két Hungarian Bowl miatt már-már klasszikus ragadóval, a  Cowbells elleni csörtével kezdenek. Kis érdekesség, bár következtetések levonására limitáltan alkalmas: tavaly mindkét Cowbells-meccsen 14 pontot kaptak, csak az alapszakaszban 36, a döntőben 10 miskolci pont jött rá válaszul. Hacsak ezen múlik, akkor a támadókon a világ szeme.

A magyar bajnokság több meccsét is közvetítő DigiSport televízió az elmúlt napokban Első és 10 című magazinműsorában foglalkozott az aktualitásokkal, valamint Overtime című összeállításában az a Tigers volt a főszereplő, amellyel, ugye, két hete találkozott volna a Steelers, és amely így most június elején lesz majd ellenfél. A Steelers - Cowbellst természetesen élőben adja a tévécsatorna, vasárnap déli 11.45-ös kezdéssel.



Zárásként térjünk vissza a kezdőmondatban idézett mafsz.org-os beharangozó gondolataihoz. Idézzük:
(...) Nagy izgalmakat rejtegető meccsek kerülnek a középpontba. Ez különösen igaz a Miskolc Steelers és a Budapest Cowbells felsőzsolcai párharcára. Az Acélosoknak sajnos elmaradt a nyitómérkőzése, de hazai pályán pótolhatják. A Steelers-ből kulcsjátékosok távoztak a holtszezonban Troy Rice, Menczel Dániel (mindkettő Nyíregyháza Tigers) és A.J. Benson (TD Store Eagles). Ám őket új importokkal és kiváló képességű magyar játékosokkal tudtak pótolni, akik alig várják már, hogy megmutathassák Magyarországnak, hogy mit tudnak.
Ám a Budapest Cowbells ellen ez nem lesz egyszerű. A Kolomposok győzelemmel kezdték az idényt. A TD Store Eagles elleni hazai összecsapáson ismét bebizonyították a fővárosiak, hogy a második félidőben rendkívül veszélyesek. A szünetben ugyanis Karim Trabelsi vezetőedző fel tudja úgy rázni csapatát, hogy attól mind a támadósor, mind a védelem megtáltosodik. Amennyiben a defense jól tartja magát a Steelers ellen az első két negyedben, akkor nehéz pillanatokat élhetnek meg az acélvárosiak.
Eaton Demetrius Lamar, a Miskolc Steelers vezetőedzője: Sajnos nem tudtunk néhány hete pályára lépni, de a srácok készen állnak és izgatottak nagyon. Sokat lehet tanulni az edzéseken, de a meccsszituációk adják a plusz leckéket. Az, hogy halasztódott a szezonkezdet jó is és rossz is. A meglepetés erejével csaphatunk le ellenfelünkre, de a játék gyorsaságát most fogjuk csak megízlelni idén, ami hátrányt jelenthet. Mint mindig, szeretnék egy jó meccset játszani. Ha csapatként fogunk együttműködni, akkor meglesz a lehetőségünk arra, hogy győzzünk.
Karim Trabelsi, a Budapest Cowbells vezetőedzője: Nagyon jól ismerjük az ellenfelünket, hiszen az alapszakasz meccsek mellett már két döntőt is vívtunk egymással. Az egyetlen rejtély számunkra, hogy milyen importokat hoztak. A képességükre vasárnap derül fény. A támadósorunknak és a special teamnek fel kell javulnia erre a mérkőzésre a legutóbbi tapasztalatok alapján. Viszont a Miskolcnak most volt ideje készülni azzal, hogy az időjárás miatt az első találkozójuk elmaradt.

mérkőzések

2022 HFL,
alapszakasz:

április 24.:
Miskolc Steelers - Győr Sharks 28-25 h.u.


május 21.:
Miskolc Steelers - Budapest Cowbells 21-29


június 11.:
Miskolc Steelers - Budapest Wolves 31-38

június 18.:
Fehérvár Enthroners - Miskolc Steelers 28-7

július 2.:
ELŐDÖNTŐ
Fehérvár Enthroners - Miskolc Steelers 26-13

július 16.:
DÖNTŐ - XVI. Veolia Hungarian Bowl




--------------------------------
2021 Divízió I,
alapszakasz:

április 10.:
Miskolc AFT - VSD Rangers 16-14


április 25.:
Miskolc AFT - Dabas Sparks 8-21


május 9.:
Miskolc AFT - Eger Heroes 56-14


május 29.:
DEAC Gladiators - Miskolc AFT 6-49


június 20.:
Budapest Cowbells II - Miskolc AFT 0-55


július 4.:
ELŐDÖNTŐ
Miskolc AFT - Budapest Titans 42-2


július 17.:
DÖNTŐ - Pannon Bowl
Miskolc AFT
- Budapest Cowbells II 43-22

bajnokság

2021, TD Store Divízió I keleti csoport, alapszakasz

W
L
point
Fehérvár Enthroners
4
0
150:51
Budapest Cowbells2
2
101:121
Budapest Wolves2
2
92:105
Miskolc Steelers1
3
87:120
Győr Sharks1
3
79:112



:








edzések

Miskolc, rendőrtiszti iskola pályája (Szentpéteri kapu)

felnőtt/junior kedden és csütörtökön 18-20 óra között

Nagyobb térképre váltás


A sportág iránt újonnan érdeklődőket is a fenti időpontokban várja a klub; előzetes információ: info@miskolcsteelers.hu

Tagdíj: havi 5 ezer forint (újaknak az első hónap ingyenes)
2009 © by aaa kommunikáció - koncept - design - program
Balogh Attila
Tellinger András
Gerendai Balázs